„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem kivágni kell a beteg fákat, hanem több forrást adni a kezelésükre

29/05/2020 14:43

| Szerző: Klubrádió

A Fővárosi Önkormányzat zöldügyekért felelős főtanácsadója nem gondolja, hogy a budapesti fák 80 százalékát ki kellene vágni, ehelyett több forrást kellene biztosítani a beteg fák kezelésére. Bardóczi Sándor szerint az elmúlt 30-40 évben romlott le a fák állapota, amiért a fő felelős a közművek és a parkolás előtérbe kerülése a fasorok kárára.

2020. május 29. Reggeli gyors / részlet, Bardóczi Sándor (20.05.29.)
09:42
00:00

A Fővárosi Önkormányzat zöldügyekért felelős főtanácsadója szerint a budapesti fák 80 százaléka beteg – jelent meg egy portálon. Erről kérdeztük magát Bardóczi Sándort, aki elmondta: ez nem szerinte van így, hanem a Főkert több évtizedes tapasztalatai alapján. Egyelőre csak becsléseik vannak arról, hogy ez hány százalék, még készül az úgynevezett fakataszter a 300 ezer fáról, amelyet a főváros gondoz. Azt látják, hogy a fák állapota az elmúlt 30-40 évben nagyon leromlott, ennek az oka a közművek és a parkolás előtérbe kerülése, ezzel együtt a fasorok háttérbe szorulása.

 
A Városliget egy részlete, 2014-es fotó (Wikimedia Commons)
 

Bardóczi Sándor hangsúlyozta: nem gondolja, hogy a budapesti fák 80 százalékát ki kellene vágni, hanem sokkal több forrást kellene biztosítani a beteg fák kezelésére. Arra a kérdésre, hogy mitől betegedtek meg a fák, azt mondta: ha fasor mellett vezetnek el valamilyen közművet, akkor gyakran „hentelik” a gyökereket. A légvezetékek miatt is gyakran csonkolják a fákat. Az utak sózása, a kisebb sérülések okozása (például, ha valaki fához lakatolja a biciklijét) és a kutyapisi sem tesz jót nekik – tette hozzá.

A zöldügyi főtanácsadó feladata tájékoztatni a lakosságot, mert mindenki sokat tehet egyénileg is, és az összes közműcéggel leülni, átbeszélni azokat a problémás ügyeket, amelyeket megoldva jobbat lehet tenni a fáknak. A főváros vezetése kijelentette, hogy a fákat is közműnek számítja, amelyeknek védőtávolságot kell adni, és ezt rendeleti szinten is szeretnék rögzíteni.

Bardóczi Sándor jelezte, a lakosság abszolút nyitott és támogató ebben az ügyben, inkább a közműcégek kultúraváltását tartja problémásabbnak. Sokszor találkozik egy önkormányzati szabályozás azzal, hogy egy közműcég lobbiereje nagyobb az önkormányzaténál, és ha ők rögzítenek valamit, azt ellentmondóan felülírva akár másnap megjelenik egy kormányrendelet.

A fasorok szempontjából közműmentes sávokra lenne szükség, ezt azt feltételezi, hogy kicsit távolabb vezetik a fáktól a közműveket. Sokszor találkoznak azzal, hogy mivel költségesebb a burkolatot felbontani és úgy cserélni a közműveket, ezért a zöldsávban vezetik őket, emiatt viszont új védőtávolságot kapnak a közművek és új fákat már nem lehet ültetni. Ebből a negatív spirálból szeretnének kilépni – közölte.

Bardóczi Sándor azt is mondta: mivel a fák állapotát 30-40 év alatt rontották el, ennyi idő is kell, hogy helyrehozzák. Lesznek olyan fák, amelyek menthetetlenek, ezeket ki kell vágni, és a helyükre újakat ültetni, de úgy, hogy nagyobb esélyt kapjanak a városi túlélésre.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán