„Klubrádió
Reggeli gyors

Százból három forint marad a fővárosnál

22/06/2020 13:09

| Szerző: Klubrádió

Példátlan, amit a kormány művel, jövőre a budapestiek 17 milliárd forinttal finanszírozzák az államot, a mindenkire vonatkozó adón felül.

2020. június 22. Reggeli gyors - részlet 20.06.22. Gy. Németh Erzsébet
00:00
00:00

Plakátkampányt indított a főváros, hogy tudassa az emberekkel, mennyi pénzt akar tőlük elvonni a kormány. A Városháza parkban látható plakátok mutatják, hogy a Tarlós István vezette Budapest 5 milliárd forint úgynevezett szolidaritási adót fizetett, ez Karácsony Gergely időszakán 35 milliárd lesz. A gépjárműadóból, amelyből az utakat kellene felújítani, egy fillér sem marad, a feladatot azonban meg kell oldaniuk a kerületeknek. A nemzeti össztermék 40 százaléka Budapesten keletkezik, ami nem feltétlenül jó, de így van, ám a termelésből befolyt adóbevételek döntő részét elviszi az állam. 100 forintból 97-et.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szerint a fővárossal szemben indított támadássorozat példátlan. Az embereknek tudniuk kell, hogy miért fog csökkenni a szolgáltatások színvonala. Persze a szemetet el fogják szállítani, víz lesz, közlekedés lesz, a város élete nem állhat le.

 

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap délelőttre egy kötetlen beszélgetést hirdetett a Lánchíd pesti hídfőjéhez. Ezen több százan vettek részt, és a rakparti útra felfestették, hogy: STOP BUDAPEST ADÓ! Gy. Németh Erzsébet a Lánchíddal kapcsolatban elmondta, hogy a híd a kormánynak egy emblematikus eszköze a fővárossal folytatott harcban, noha a hidat nyilván nem csak a fővárosiak veszik igénybe. Emlékeztetett rá, hogy 9-10 évük volt a felújításra, amikor fideszes volt a városvezetés. 2013-ban már leírták szakértők, hogy azonnal hozzá kell látni a munkához, de nem történt semmi.

A főpolgármester-helyettes szerint a Lánchidat mindenképpen felújítják. Ha bármikor kiderülne, hogy veszélyes, már túlságosan rossz állapotban van, akkor azonnal lezárják. A kormánytól viszont elvárják, hogy a felújításhoz tisztességes összeggel, legalább 10 milliárd forinttal járuljon hozzá. Mint ismert, a kormány eddig 6 milliárdot ígért, de úgy, hogy újítsák fel az alagutat, illetve a pesti oldalon lévő villamospályát is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Reggeli gyors
2020.06.22. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor