„Klubrádió
Reggeli gyors

Pironkodást és az utóbbi években meggazdagodottak felajánlásait is várja Pálinkás a Lánchídhoz

19/06/2020 13:08

| Szerző: Klubrádió

Mindenki nézzen már a tükörbe, és gondolja végig, van-e olyan építmény, amely a Lánchídnál jobban tükrözné a magyarok történelmét, nemzeti egységét – mondta Pálinkás József, az MTA volt elnöke. Szerinte a híd felújítására most össze kellene fogni az országban, és nem egymás lejáratására induló akciókat kieszelni.

2020. június 19. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Pálinkás József 2020.06.19.
10:28
00:00

Szeretné kibillenteni a Lánchíd rendkívül fontos ügyét abból a pártpolitikai megosztottságból, amelybe mára beleszorult – mondta Pálinkás József, atomfizikus, az MTA volt elnöke, aki hangsúlyozta, Budapest és Magyarország egyik szimbólumának felújításáról van szó. Az első Orbán-kormány oktatási minisztere annak kapcsán nyilatkozott, hogy szerdán civil akciót indított a rekonstrukció támogatására, Facebook-oldalán felhívást tett közzé, amelyben minden magát magyarnak vallót arra kér, anyagilag is támogassa a beruházást, ajánlja fel jövedelme egy részét, akár egy napi bevételét a Lánchíd gyors és teljes felújításért.

 
Pálinkás József
Fotó: posztos janos
 

Pálinkás József szerint Magyarország Európa egyik legmegosztottabb országa, amit a mostani, Lánchíd körüli vita is tükröz, miközben ennél kevésbé fontos dolgokra sokkal több közös pénz ment el. Megjegyezte, hasonló viták korábban is voltak, például épp annak idején, a Lánchíd építésekor. Ha azonban Magyarország gazdag polgárai most hajlandóak áldozni a célra, és ésszerű összeg gyűlik össze, az a kormány és a főváros számára is azt kell, hogy jelentse, az emberek a nemzeti ügyekben igenis egységet és nem megosztottságot akarnak.

Érti azokat, akik szerint a felújítás állami feladat, ő is így gondolja, és nincsenek illúzió, hogy az ország egyébként nem túl magas jövedelmű lakossága összead 30-40 milliárd forintot, de talán egy ilyen kezdeményezés kell ahhoz, hogy a kormány és az önkormányzat kicsit pironkodjon, elszégyellje magát, mert nem hajlandó a kérdést tárgyalásos úton rendezni – véli Pálinkás. Arról is beszélt, nagyon örülne, ha azok az emberek is, akik az utóbbi időben anyagilag szépen gyarapodtak – „hogy finoman fejezze ki magát” –, jelentősebb pénzeket ajánlanának fel. Így összejöhetne akkora összeg, amellyel az adakozók már valójában is hozzájárulhatnának a Lánchíd felújításához, ami pedig szimbolikus lenne abban az értelemben, hogy megmutatná, nemzeti ügyekben a magyarok tudnak együtt cselekedni.

A facebookos felhívás szerzője hozzátette, az eddigi reakciók több mint kilencven százaléka pozitív, és több oldalról, természetesen konzervatív részről is támogatják a kezdeményezését. Szerinte Magyarországon van egy jelentős közép – jobb és bal felől egyaránt –, amelyen belül ugyan vannak eltérő vélemények, de tagjai alapvető kérdésekről ugyanazt gondolják, szolidáris, biztonságot jelentő országban, társadalmi békében és jólétben szeretnének élni, nem pedig a másik lejáratására induló akciókat kieszelni. Vannak jó néhányan, akik utóbbit művelik, de nem a józan többség, amely nem akar a mostanihoz hasonló vitákat a nemzeti ügyekben. Pálinkás József megjegyezte, kicsit zavarodott is a jobb- és baloldal kérdésében, mert úgy látja, ezen kategóriák szerint ma már nincs erős meghatározottság Magyarországon.

Mindenki nézzen már a tükörbe, és gondolja végig, hogy van-e olyan építmény, amely a Lánchídnál, vagy akár a közelében álló Akadémia épületénél jobban tükrözné a magyarok történelmét, nemzeti egységét – fogalmazott az MTA volt elnöke.

 
 Fotó: Mohai Balázs / MTI
 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Pálinkás Józseffel
2020. június 19., péntek 07.45
riporter: Pálinkás-Szüts Róbert