„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fürjes: Lehet, hogy elvettünk milliárdokat, de miért nem újította fel Karácsony addig a Lánchidat?

9/06/2020 18:46

| Szerző: Klubrádió

Fürjes Balázs szerint vitaképes állítás, hogy a kormány összesen 50 milliárd forintot vont el Budapesttől, de mivel az elvonások a válság miatt, áprilisban kezdődtek, az a kérdés, hogy miért nem újíttatta fel a főpolgármester addig a Lánchidat. Az államtitkár azt is mondta, nem hibáztatja Karácsony Gergelyt, majd úgy fogalmazott: nehéz mit kezdeni a „pénzhiány miatti panaszkodással”, kifogáskereséssel, amikor a főváros „két kézzel szórja ki az ablakon a pénzt”.

2020. június 09. Megbeszéljük-részlet/Interjú, Fürjes Balázs 2020.06.09.
20:39
00:00

Hetek óta az a téma kormányoldalról a sajtóban, hogy a Lánchíd hatmilliárdra tervezett felújítása csúszik, ami veszélyes, miért nem tesz valamit a fővárosi vezetés. Műsorvezetőnk azt kérdezte Fürjes Balázstól, nem érzi-e álságosnak ezt az aggodalmat és Karácsony Gergely hibáztatását, miközben a kormány elvonásai súlyos lyukat ütöttek a főváros (és természetesen a többi önkormányzat) költségvetésén. 

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár úgy reagált: nem hibáztatja, hibáztatják Karácsony Gergelyt, hiszen „ki ő, hogy kinevezett kormányzati tisztviselőként ezt tegye a budapestiek által megválasztott főpolgármesterrel szemben”. Eszük ágában sincs számon kérni őt, egy demokráciában a kormánynak ez nem feladata, ezt a választók, az ellenzék és a sajtó teheti meg. A Lánchíd ügyében segítséget akarnak nyújtani, ezért sajnálják, hogy Karácsony lemondta a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülését.

Szerinte Karácsony Gergely ezt a hatmilliárdos összeget kérte a kormánytól, és azt, hogy fordíthassa csak a híd felújítására. Közölte: fél éve egy mérnöki jelentésben az szerepelt, hogy minden késlekedés jelentősen növeli a felújítás összegét, most viszont elhalasztották. Mi a viszony a fél évvel ezelőtti állítás és a mostani között, melyik az igaz – tette fel a kérdést,  hozzáfűzve: „nem volt olyan kérés, amelyet nem teljesítettek a Lánchíd ügyében”.

Fürjes Balázs úgy fogalmazott: „vitaképes állítás”, hogy 50 milliárd forintot vett el a kormány a fővárosi önkormányzattól, de ha ezt a hipotézis kedvéért elfogadjuk, akkor is csak áprilisban kezdődtek ezek az elvonások, onnantól mondja a főpolgármester, hogy „őt bántják”. Mit tett addig Karácsony Gergely, miért nem újíttatta fel októbertől áprilisig a Lánchidat – tette fel a kérdést. 

Kihirdették a Budapest Déli Városkapu tervpályázat eredmén
 
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke beszél a Budapest Déli Városkapu nemzetközi tervpályázat eredményhirdetésén a Budapesti Városháza dísztermében 2018. december 19-én. (Fotó: MTI)
 


Műsorvezetőnk arról is megkérdezte az államtitkárt: miért sarcolják meg a válsághelyzetben az önkormányzatokat, miért nem éppen támogatják őket, ahogy arra Nyugat-Európában is több példa van. Fürjes Balázs úgy válaszolt: nagyon nehéz mit kezdeni a „pénzhiány miatti panaszkodással”, kifogáskereséssel, amikor a főváros „két kézzel szórja ki az ablakon a pénzt”. Ugyanis az említett szakvélemény szerint ha nem kezdik el időben a Lánchíd felújítását, akkor jelentősen megdrágul – mondta Fürjes Balázs, aki azzal kezdte, hogy nem támadja a főpolgármestert.

A jövő évi költségvetésből kiderül, hogy további forrásokat vonnak el az önkormányzatoktól, sőt, a következő négy évben, 2024-ig fennmarad ez a helyzet a költségvetéshez mellékelt előretekintés szerint. Fürjes Balázs utóbbiról úgy fogalmazott: ilyen döntés nincs, egyébként az önkormányzatok, „amint a válsághelyzet ezt lehetővé teszi, vissza fogják kapni a gépjárműadó-bevételt”. Úgy fogalmazott:  2000 milliárd forint esett ki a költségvetésből a koronavírus-járvány miatt, és a kormány „sokkal nagyobb elvonásokkal sújtotta magát”, minisztériumoktól nagyobb mértékben kellett elvonni pénzt.

Szóba került az interjúban az is, hogy miért kerül a kétszeresébe a Pénzügyminisztérium Várba költözése, jelen állás szerint 54,5 milliárd forintba (és ez még nem a vége)? Fürjes Balázs szerint ebben lehet értékvita; a kormány úgy véli, hogy a történelmi Magyarország szempontjából van szimbolikus jelentősége a Várnak, és a választók őket hatalmazták fel. Az árkülönbségre Fürjes Balázs annyit mondott: biztosan minden munkát lehet jobban végezni, eredményesebben dolgozni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük...
2020. június 09., kedd 16:00
Műsorvezető: Bolgár György