„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fürjes: Az állam nem tesz pénzt a rozsdaövezeti programba

28/05/2020 20:28

| Szerző: Klubrádió

Van, amikor az állam közpénz felhasználása nélkül, „a közpénzzel takarékosan bánva”, ösztönzőkkel teremt olyan helyzetet, hogy magánpénzek mozdítsanak meg magánpénzeket; ebbe a kategóriába tartozik a rozsdaövezeti lakásfejlesztéséről szóló program is – mondta Fürjes Balázs államtitkár, aki szerint hamarosan megindul az egyeztetés az önkormányzatokkal.

2020. május 28. Megbeszéljük / részlet, Fürjes Balázs (20.05.28.)
17:50
00:00

A kormány elfogadta a városi otthonteremtési programot, jelentette be Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Arról beszélt, hogy Budapest aranytartalékai a rozsdaövezetek, amelyek nagy lehetőséget jelentenek irodák, lakások, parkok létrehozására. Hozzátette, az áfatörvény módosításával biztosítaná, hogy a barnamezős területeken található új lakások áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

Fürjes Balázst a Megbeszéljük adásában kérdeztük a részletekről. Először is elmondta: ezen a programon három szereplő dolgozott együtt: a kormányzat, a Magyar Nemzeti Bank, mert fontos része a programnak, hogy ők kedvezményes hitelt biztosítanak a lakásépítőknek, és gazdasági érdekvédelmi, szakmai szervezetekkel, elsősorban az ingatlanfejlesztők kerekasztalával működtek együtt. 

Műsorvezetőnk megkérdezte: miért nem vonták be az önkormányzatokat? Az államtitkár erre úgy válaszolt: most jönnek ők. Azt mondta, velük közösen meghatároznak rozsdaövezeti akcióterületeket, ahol egyszerűbb lesz építkezni és 5 százalék lesz az áfa a vásárlóknak. Ettől azt remélik, hogy elérhető áron lehet lakásokhoz jutni, megújulnak olyan területek amelyek egyébként jó elhelyezkedésűek, de évtizedek óta elhanyagoltak, elhagyottak, szennyezettek, és munkahelyeket is lehet megmenteni, létrehozni, ami a válság miatt különösen fontos. A jövő héten levélben fordul az érintett polgármesterekhez „pártállásra tekintet nélkül”, hogy a javaslatukat kérje ezekről a területekről – tette hozzá.

Teljesen a vegyes a kép: lesznek magán-, önkormányzati és állami tulajdonú területek. A törvényben azt javasolják, hogy kétféle rozsdaövezeti akcióterületet határozzanak meg: az azonnalit, ahol maga a terület nem igényel hosszú ideig tartó előkészítő munkákat, valamint legyenek közép- és hosszútávon felújítandó területek, amelyek akár évtizedek óta elhanyagoltan állnak. Ezekre uniós pénzből, az önkormányzatokkal összefogva kell programokat kidolgozni, hogy alkalmasak legyenek a fejlesztésre.

A magántulajdonban lévő területeknél a tulajdonos dönt, hogy mi épüljön. Fürjes Balázs abban bízik, hogy 2022 végéig több száz lakásépítés indul meg és részben fejeződik be, amit magántulajdonosok indítanak magánbanki finanszírozással, az MNB kedvezményes hitelprogramjával, úgy számolnak, hogy 2,5 százalékos kamattal, és városi polgárok vásárolják meg 5 százalékos áfával.

Arra a kérdésre, hogy az állam akkor ebbe nem tesz-e bele pénzt, Fürjes Balázs úgy válaszolt: az építőiparban csaknem félmillióan dolgoznak, a kormány tudja ezt, és háromféleképpen serkentheti a beruházásokat. Az első mód, ha maga az állam ruház be, a második, ha EU-s és hazai forrásból pályázaton támogat cégeket, a harmadik pedig, hogy közpénz felhasználása nélkül, „a közpénzzel takarékosan bánva”, ösztönzőkkel teremt olyan helyzetet, hogy magánpénzek mozdítsanak meg magánpénzeket. Ez a program ebbe a kategóriába tartozik – közölte. Hozzátette ugyanakkor: bízik benne, hogy ez csak az első lépése a programnak, és megnézik, az állam tud-e tenni azért, hogy a tulajdonszerzés mellett a bérletet is támogathassák.

Az ügyben nyilatkozott a Klubrádiónak Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke is, az erről szóló cikkünket itt olvashatják.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Megbeszéljük...
2020. május 28., csütörtök 16:00
Műsorvezető: Bolgár György