„Klubrádió
Reggeli gyors

Fontos a Lánchíd felújítása, de…

26/05/2020 13:15

| Szerző: Klubrádió

Nagy meglepetést okozott a kormánynak, hogy a főváros visszakozik a Lánchíd felújításától, miután egy decemberi tanulmányuk még halaszthatatlannak nevezte a rekonstrukciót – mondta Fürjes Balázs államtitkár. Most tehát azt várják Budapest vezetésétől, hogy oldja fel az ellentmondást. Azzal a ténnyel nem foglalkozott különösebben, hogy a kormány az önkormányzatoktól nagyon jelentős forrásokat vont el az utóbbi hónapokban. Bejelentette viszont, hogy az új budapesti buszok beszerzésére megígért hárommilliárdos állami támogatás meglesz, igaz nem idén, csak jövőre.

2020. május 26. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Fürjes Balázs 2020.05.26.
08:27
00:00

"A kormányzati elvonások, a járvány elleni védekezés költségei, az elmaradt kormányzati támogatások és a kieső bevételek miatt át kell tekinteni több beruházást. Ilyen a Lánchíd felújítása, ami továbbra is prioritás, ám újra kell tervezni a beruházás költségeit, szakmai tartalmát és a híd majdani funkcióját." Így látják a helyzetet a városházán, ám a kormánynak egyszerre nagyon fontos lett a Lánchíd. 

Még Tarlós István idején ígértek 6 milliárd forintot a Váralagút és a híd felújítására. A főváros vezetője ki is íratta a közbeszerzési pályázatot, de akkoriban olyan jól pörgött az építőipar, hogy túlságosan drága ajánlatok érkeztek, Tarlós szerint túláraztak a jelentkezők, így nem kezdődhetett el a munka. Pedig a főváros is tartalékolt rá 17 milliárd forintot. Az új főpolgármester, Karácsony Gergely készíttetett egy tanulmányt, amely tavaly decemberben látott napvilágot, s amely szerint fél évnél tovább nem szabad halasztani a felújítást. A híd nagyon rossz állapotban van, és minél később nyúlnak hozzá, annál többe fog kerülni a rendbe hozatala.

Mától nem hajthatnak át a Lánchídon turistabuszok és teher
 

Ehhez képest Karácsony most azt mondja, hogy halasztani kell a felújítást, mert nincs rá pénz. Még az is felmerült, hogy az autóforgalmat ne engedjék rá a Lánchídra, legyen az a gyalogosoké. És ezen a ponton szólalt meg a kormány illetékese. Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár állítja, van pénz a munkára, mivel Tarlós annak idején betárazta rá a 17 milliárdot, és a kormány is tartja ígéretét a 6 milliárdos támogatásról. Ráadásul utóbbi összeget már nem is kell megosztani az alagút és a híd között, elfogadták a főváros kérését, hogy azt teljes egészében az utóbbira költhessék. Tessék tehát kiírni az újabb közbeszerzési pályázatot, az építőiparnak a válság miatt most úgy sincs munkája, így valószínű, a korábbinál jóval olcsóbban meg lehetne oldani a felújítást – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a főváros visszakozása a Lánchíd felújításától a legnagyobb meglepetésükre történt, ezért most a kormány azt várja Budapest vezetésétől, hogy oldja fel az ellentmondást, ami korábbi igényeik és mostani, a rekonstrukció visszamondásáról tett kijelentéseik között feszül. 

A kormány ígért már mást is. Például 3 milliárd forintot autóbuszok beszerzésére, erre az évre. Mostanra kiderült, hogy az a pénz idén nem lesz meg, csak jövőre, de akkor biztosan, mert ahogy Fürjes Balázs elmondta, betervezték a 2021-es állami költségvetésbe. Azt is hangsúlyozta, hogy bár az összeg jövőre érkezik a fővárosnak, a beszerzési folyamat már idén elindulhat, a támogatási ígéretre alapozva Budapest megrendelheti a járműveket.

Az államtitkár azzal a ténnyel nem foglalkozott különösebben, hogy a kormány az önkormányzatoktól nagyon jelentős forrásokat vont el, fontos bevételi lehetőségeiket szüntette meg, valamint a járvány kezelésével kapcsolatos feladatokat hárított rájuk, amelyekhez azonban a szükséges pénzt nem adta oda a településeknek.

Fürjes Balázs azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a központi költségvetésben mintegy 2.000 milliárd forintos lyuk tátong, amit a járványhelyzet miatti adókiesések és pluszköltségek ütöttek rajta, ezért is van szükség egyes támogatások átütemezésére. Ugyanakkor biztosította a hallgatókat afelől, hogy a kormány a fővárossal, mint mellérendelt féllel tárgyal. Segíteni szeretne és együtt dönteni Budapest vezetőivel a problémák megoldásáról.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.05.26. 06:00
Műsorvezető: Dési János