„Klubrádió
Reggeli gyors

Elemző: A kormány a népszerűtlen ügyekben az önkormányzatokra tolja a döntést

14/05/2020 14:41

| Szerző: Klubrádió

Király Dávid, a Republikon Intézet szakértője szerint a kormány a gyakorlatilag korlátlan felhatalmazásával akkor él, ha kellemetlen helyzetbe kell hozni az önkormányzatokat, például az iparűzési adó elvételnél, de a necces, kockázatos ügyekben rájuk tolja a döntés felelősségét érdemi információk nélkül.

2020. május 14. Reggeli gyors / részlet, Király Dávid (20.05.14.)
09:35
00:00

Budapest újranyitásáról folyamatos a vita Karácsony Gergely főpolgármester és a kormány között, erről kérdeztük Király Dávidot, a Republikon Intézet várospolitikai szakértőjét. Jelezte, nemcsak az újranyitás kérdéséről van vita, folyamatos a feszültség a két fél között a járvány kezdete óta. Ugyanakkor az elemzők nem tudják megítélni, hogy lazításra vagy szigorításra van-e szükség, nem vagyunk a tízmillió járványszakértő országa.

Szerinte a kormánynak van olyan szándéka, hogy politikai célokra használja a járványt. Miközben folyamatosan azt kommunikálják, hogy a kormány uralja a helyzetet, aközben a lazításról elmondták, hogy a döntés előtt konzultálni akarnak a kerületi polgármesterekkel. Ezt Király Dávid nem tartja értelmezhetőnek, hiszen ez járványügyi és nem politikai kérdés, az adatoktól és a szakértőktől kellene függnie a döntésnek. Jelezte, Karácsony Gergely 7+1 is pontjából több olyan, amelyet csak kezdeményezhet a főváros (vagy bármelyik önkormányzat), a döntés a kormányé. Ilyen a munka- és iskolakezdés sávos eltolása, az, hogy kórházból csak negatív koronavírus-teszttel kerülhessen át valaki másik intézménybe.

Király Dávid úgy véli, hiányzik az érdemi kommunikáció, és ilyen szempontból érthető az önkormányzatok álláspontja. Hiszen a kormány kért és kapott a fideszes parlamenti többségtől egy gyakorlatilag korlátlan felhatalmazást, amellyel akkor él, ha kellemetlen helyzetbe kell hozni az önkormányzatokat, például az iparűzési adót elvételénél, vagy ha többletfeladatokat kell rájuk kiróni forrás nélkül, de a politikailag „necces”, kockázatos ügyekben gyakran áttolja a döntést az önkormányzatokra, holott nekik nincsenek meg a megfelelő információik például ahhoz, hogy a szigorítások fenntartásáról vagy lazításáról dönthessenek. 

Szerinte nem üzengetés megy a főváros és a kormány között, hanem az egyik fél konkrét kérdéseket tesz fel, amelyekre politikai válaszokat kap, ezért inkább a „süketek párbeszédéhez” hasonlította Király Dávid ezt a kommunikációt. Úgy vélte, az valószínűleg nem hoz a Fidesznek a fővárosban (ahol már eleve nincs többsége), hogy ott a legrosszabb a járványhelyzet és mégsem adnak érdemi információkat. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.05.14. 08:10
Műsorvezető: Lampé Ágnes