„Klubrádió
Megbeszéljük...

Biztos, hogy megújul a Lánchíd

18/06/2020 17:30

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Jövő szerdán újra összeül a fővárosi közgyűlés, szavaznak azoknak a döntéseknek a megerősítéséről és tudomásul vételéről, amelyeket Karácsony Gergely a veszélyhelyzet idején egyedül hozott.

2020. június 18. Megbeszéljük - részlet 20.06.18. Kiss Ambrus
13:24
00:00

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen beszélt arról, hogy többek között olyan buszbeszerzésről született ebben az időszakban döntés, amire a kormány által korábban ígért forrás nem érkezett meg, ezért ezt a főváros finanszírozza, a buszok várhatóan novemberben érkeznek meg. A közgyűlés szavaz majd a lakásbérleti rendelet módosításáról, ami a veszélyeztetett csoportok kilakoltatásának szabályait módosítja, nagyobb védelemben részesítve őket.

Az ideiglenes városháza-szálló ügyét a főváros végig akarja csinálni. A kormányhivatal megtiltotta az önkormányzat számára, hogy hajléktalanokat helyezzenek el a városházán, de Kiss Ambrus szerint ez járványhelyzetben fontos lenne, mert nem zsúfolódnának össze az emberek. A főváros ezért bíróságon támadja a kormányhivatal döntését, de az intézmény alapító okiratának módosításáról már szerdán tárgyalni fog a közgyűlés.

Várhatóan döntés születik majd arról is, hogy patkányirtásra új közbeszerzést írjanak ki, az új szerződésben benne lesz a góckutatás és az esetleg szükséges intenzív irtás tervezett költsége is, másfajta rendszert szeretne a fővárosi vezetés, 2 évre tervezik megkötni az új szerződést.

Több mint 15 ezer koronavírus-tesztet végeztetett már el a fővárosi önkormányzat, ennek körülbelül a fele PCR teszt, még mindig jelen van a vírus az idősotthonokban és hajléktalan-szállókban, de javul a helyzet. Sok PCR tesztet tettek félre a második hullámra készülve.

Koronavírus - Az egészségügyi dolgozók tiszteletére fehér

A Lánchídról -Gulyás Gergely mai kijelentéseire, miszerint a fővárosnak van elég forrása- Kiss Ambrus azt mondta, hogy a főváros egy fenntarthatatlan költségvetési pályán van, a meglevő források jelentős része fejlesztési feladatokhoz kötött, a 2020-as költségvetésben mindennek megvolt a helye. A járvány miatt lehet hogy 20 milliárd forintot kell betenni a BKK-ba a költségvetésből, ennek még nem látják a végét, már idén is a költségvetés nettó finanszírozójává vált a főváros, decemberben nem fog a tervezett iparűzési adó befolyni, mert így döntött a parlament, csökkenni fog az adóbevétel a válság miatt, saját pénzből kellet buszokat finanszírozni. Lehet, hogy mindez idén 60 milliárdos mínuszt jelent és jövőre még több forrást von el a kormány a fővárostól, jelentősen nő például a szolidaritási adó mértéke. A főváros bevételei nem fedezik még a működési kiadásokat sem - mondta Kiss Ambrus.

Az egész önkormányzati szektor finanszírozása még  2022 előtt probléma lesz és lesznek olyan önkormányzatok, amelyeknek likviditási problémáik lesznek (a fővárosi önkormányzatnál ilyesmire nem számít). A működési források a fideszes önkormányzatoknak is hiányozni fognak Kiss Ambrus szerint, mert a fejlesztési támogatások azt nem pótolják.

A Lánchídról az EIB-vel (Európai Beruházási Bank) tárgyalnak a már meglevő finanszírozási szerződés átalakításáról és remélik, hogy részben fejlesztési hitelből tudják felújítani a Lánchidat. Szeretnék, hogy a támogatásról szóló határozatot a kormány módosítsa, hogy abba az alagút illetve a villamos pálya felújítása már ne legyen benne, ugyanis eredetileg erre együtt adta volna a kormány az állami támogatást. Kiss Ambrus szerint a kormány gyakorlatilag az Áfa értékét adja oda támogatásként a Lánchídra, tehát egyik zsebéből a másikba teszi át a pénzt.

A közbeszerzési kiírásához készül egy új műszaki dokumentáció, hiszen csak hídtest felújításáról lehet szó. Azt viszont mindenképpen elvégzik. Remélik és jó esély van rá, hogy a feltételes közbeszerzést még a nyáron ki tudják írni, de hogy a Lánchíd tényleges felújítása végül mikor indul el, azt Kiss Ambrus nem tudta megmondani.

A Lánchíról részletesebben is beszélt a főpolgármester-helyettes a Megbeszéljük című műsorunkban. Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Megbeszéljük
2020.06.18. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György