„Klubrádió
Reggeli gyors

Politikailag kockázatos lenne újabb pénzt beszedni a fővárosiaktól

17/06/2020 10:04

| Szerző: Klubrádió

Király Dávid, a Republikon Budapest Műhely vezetője szerint mivel a fővárosiak úgyis többszörösen megtermelik például a Lánchíd felújításának költségét, politikailag kockázatos lenne, ha az önkormányzat is elvonással sújtaná őket. A kormánnyal azonban valahogy meg kell egyezni, mert téglajegyből nem lehet finanszírozni a híd javítását.

2020. június 17. Reggeli gyors / részlet, Király Dávid (20.06.17.)
07:36
00:00

Az önkormányzatokat sújtó elvonásokról kérdeztük Király Dávidot, a Republikon Budapest Műhely vezetőjét.

A Lánchíd esetéről azt mondta: valahogy meg kell egyezni a kormánnyal, mert annyi pénz hiányzik a felújításhoz, hogy azt téglajeggyel vagy hasonlóval nem lehet pótolni. De mivel a kormány szerint nincs hiányzó összeg, ő se tenne nagy pénzt arra, hogy záros határidőn belül megnyugtató módon zárul az ügy.

A fővárosnak korlátozott adókivetési joga van, az építmény-, telek-, idegenforgalmi és kommunális adót a kerületek szedik be. A főváros csak az iparűzési adóról dönt (a kerületek egyetértésével), de ennek felhasználási módját is nemrég korlátozta a kormány. Évek óta van szó olyan lehetőségekről, mint a dugódíj bevezetése, de ezt tiltja egy jogszabály, annak ellenére, hogy még Tarlós István korábbi főpolgármester is el tudta volna képzelni ezt 2023-25 körül. Király Dávid megjegyezte: itt el kell választani a plusz bevételt a „magasabb célt” szolgáló döntésektől, a dugódíj az utóbbi, mert a forgalom csökkentését akarják vele elérni, másodlagos a pénzbeszedés.

Az elemző szerint bár arról van szó, hogy milyen pénzt tudna még beszedni a fővárosi önkormányzat (például a Lánchídra), miközben – hangsúlyozta – ezt a pénzt a fővárosiak többszörösen kifizetik. Budapest gazdasága megtermeli és a budapestiek adóban befizetik. Példaként említette, hogy az üzemanyagok jövedéki adójából egy év alatt 80 milliárd forint keletkezik. Európában Magyarországon az egyik legmagasabb ez az adó, amit azzal indokolnak, hogy ebből lehet felújítani az utakat. Eközben a fővárosi 80 milliárdot nem erre fordítják Király Dávid szerint. Tehát az autózás kellemetlenségeket az önkormányzatoknak kell viselniük, de a bevételeket a kormány kapja – tette hozzá.

Szerinte politikai kockázata van, hogy plusz bevételt próbáljanak kiszedni az önkormányzat a fővárosiakból, ezt nem javasolná. Ugyanis arról van szó, hogy ez a helyben megtermelt pénz felmegy az államhoz, amely nem osztja vissza megfelelő arányban, már az alapvető feladatok ellátása is veszélybe kerül. Pedig a Lánchíd felújítása nem presztízsberuházás – tette hozzá Király Dávid.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020.06.16. 07:20
Műsorvezető: Para-Kovács Imre