„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony egyedül dönt – a Fidesz szerint

25/05/2020 13:54

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Rendkívüli helyzetben a polgármestereknek joguk és kötelességük döntéseket hozni. Egyeztetés-e az, ha az interneten bárki megnézhet, véleményezhet egy tervezetet?

2020. május 22. Megbeszéljük -részlet 20.05.22 Horváth Csaba
12:31
00:00

„Karácsony Gergely a rendkívüli jogrend lehetőségével élve 61 döntést hozott meg egy személyben a fővárosi bizottságok helyett. Ezek közül egyiket sem egyeztette” –  ezt állítja a Fidesz.

Az állításnak az a része, hogy a főpolgármester egyedül döntött, jogi szempontból nézve igaz is lehet. Ugyanis veszélyhelyzetben a települések vezetőinek joguk és egyben kötelességük döntéseket hozni, hiszen nincs idő bizottságokat, vagy közgyűlést összehívni, hosszan vitatkozni, gyorsan kell intézkedni. Az a része az állításnak, hogy a kormánypárti képviselők véleményének ismerete nélkül döntött volna Karácsony Gergely, nem állja meg a helyét.

 

Horváth Csaba, Zugló polgármestere, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője mondta el a Megbeszéljük című műsorunkban, hogy miként működik most Budapest vezetése. Minden döntés előtt elérhetővé kell tenni az interneten, egy bizonyos oldalon a tervezett lépéseket. Időt kell hagyni a képviselőknek arra, hogy véleményt mondjanak, illetve írjanak róla. A döntéshozó ezeket figyelembe veszi, az eredményt is közzé teszi, vagyis lehet látni, hogy hányan támogatnak egy előterjesztést, és hányan nem. Horváth Csaba szerint a főpolgármester és a kerületi polgármesterek közül is így jár el, aki demokrata.

Mellesleg Budapest új vezetésének nincs könnyű dolga, hiszen az előző, fideszes politikusok számos megoldandó feladatot hagytak hátra, amelyek komoly pénzügyi gondokat okoztak volna a válság bekövetkezte nélkül is. A Biodom befejezése, a Lánchíd felújítása, a 3-as metró rekonstrukciója, a lepusztult úthálózat mind-mind vinné a milliárdokat. Eközben kell azonnali döntéseket hozni a járványveszély miatt.

Horváth Csaba a fideszes politikusok figyelmébe ajánlotta, hogy –már csak a jogi szabályozásból adódóan is- Orbán Viktor is egyedül hozza meg a döntéseit. Formálisan biztosan. S míg ő a klientúra építésére, erősítésére használja a rendkívüli jogrendet, addig Karácsony Gergely a főváros mindennapi életével foglalkozik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Megbeszéljük
2020.05.22. 18:00
Műsorvezető: Bolgár György