„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony Gergely: Kórházi fertőzésről van szó

13/05/2020 21:47

| Szerző: Klubrádió

Az egyetemek által készített tömeges tesztelés már mutatja, hogy általában a lakosság körében alig van koronavírussal fertőzött ember. Az egészségügyi intézmények a gócpontok.

2020. május 13. Esti gyors - részlet 20.05.12. Karácsony Gergely
09:01
00:00

Az egész fővárosnak le kellett állnia, mert a kormány eltitkolta azokat az adatokat, amelyek világosan mutatták, hogy a koronavírus az egészségügyi intézményekben jelent meg. Onnan került az idősotthonokba is. Ha ez az információ rendelkezésre állt volna, akkor másképp lehetett volna szervezni Budapest életét. Azonban a főpolgármesternek és munkatársainak úgy kell döntéseket hozniuk, hogy nincsenek adataik és nincs partnerség a kormánnyal. Márpedig ha a kormány nem tekinti partnereknek az önkormányzatokat és főleg a polgárokat, akkor az emberek türelme hamarosan elfogy. Erről beszélt Karácsony Gergely az Esti gyorsban.

 

A főpolgármester kifejtette, hogy Budapesten is itt az ideje az óvatos nyitásnak, különben nagyon súlyos gazdasági és társadalmi válság alakulhat ki. Azt örömmel nyugtázta, hogy a kormány sok mindenben változtatott eredeti álláspontján és elfogadta a fővárosi gyakorlatot, például az egész országban elrendelte a maszk viselését a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban.

Karácsony Gergely egy 7+1 pontos tervet tett közzé, amely az újraindulást, a kilábalást vázolja fel, nem csupán a fővárosra, hanem az egész országra, sőt Európára való tekintettel is. Rendkívül rossznak tartja, hogy ebben a helyzetben a kormány pénzt von el az önkormányzatoktól, ugyanis ennek következtében az egész szektor csődbe mehet. A kormány arra hivatkozik, hogy az államnak is vannak rendkívüli kiadásai. Ez igaz, csakhogy vannak lehetőségei is. Például a kötvénykibocsátás, a hitelfelvétel, uniós támogatás igénylése. Ilyen lehetőségük az önkormányzatoknak nincs. Abszurd lépés tehát a forráselvonás. Ebben is lehet politikai szándék, abban pedig szinte biztosan van, hogy a települési önkormányzatok helyett a megyei önkormányzatok kapnak pénzt. Azokban ugyanis fideszes többség van. Karácsony Gergely ezt veszélyes lépésnek tartja az ellenzéki önkormányzatokra, sőt a szektor egészére nézve, még akkor is, ha ez Budapestet nem igazán érinti.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás.

Esti Gyors
2020.05.13. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor