„Klubrádió
Megbeszéljük...

Horváth Csaba: Orbán cinikus és hülyének nézi a budapestieket

19/06/2020 23:04

| Szerző: Klubrádió

Horváth Csaba zuglói polgármester szerint a kormány a Lánchíd felújításának ügyében játssza az álnaivat, azt mondja, ő minden segítséget megad, rajta nem múlik, hogy a főváros vezetése sajnos nem tud a levegőből pénzt varázsolni. Szerinte mérhetetlenül cinikus a miniszterelnök hozzáállása, amellyel a budapestieket „hülyének nézi”.

2020. június 19. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Horváth Csaba 2020.06.19.
11:10
00:00

Orbán Viktor szokásos pénteki Kossuth rádiós nyilatkozatában szerencsétlenkedésnek minősítette a főváros teljesítményét a Lánchíd ügyében. Horváth Csabát, Zugló MSZP-s polgármesterét kérdeztük, aki szerint nincs semmi szerencsétlenkedés, vezetni kell a várost, garantálni a napi működés költségeit. Közölte: Tarlós István előző főpolgármester idejében 23,4 milliárd forintra becsülték a Lánchíd és a környező beruházások, az Alagút, a Széchenyi (Roosevelt) tér, a villamosalagút felújításának, átépítésének költségét, és a legolcsóbb, „természetesen” kormányközeli ajánlat 12 milliárddal volt drágább, ezt Tarlós nem fogadta el (tulajdonképpen jól tette), így az új városvezetésre maradt a feladat.

 
 Horváth Csaba és Karácsony Gergely (kép: Facebook)
 
 


A XIV. kerületi polgármester szerint a kormánynak nem áll szándékában odaadni a többletpénzt, ezért a fővárosnak nincs más lehetősége, mint eredménytelennek nyilvánítani a tendert és új közbeszerzést kiírni csak a legszükségesebb munkákra, a híd szerkezetének és pályájának felújítására. Pedig tényleg az lenne a célszerű, ha ezeket egyben, másfél év alatt felújítanák, mert ha külön-külön végzik el, akkor többször annyi ideig is tart. A kormány viszont játssza az álnaivat – fogalmazott Horváth Csaba –, és azt mondja, ő minden segítséget megad, rajta nem múlik, hogy a főváros vezetése sajnos nem tud a levegőből pénzt varázsolni. Szerinte mérhetetlenül cinikus a miniszterelnök hozzáállása, amellyel a budapestieket „hülyének nézi”.

Már 2013-ban közismert volt, hogy a Lánchíd állapota romlik, az akkori cikkek szerint 2015-ben el kellett volna kezdeni a felújítást – idézte fel műsorvezetőnk. Horváth Csaba úgy reagált: a Demszky-időszakban minden ciklusra jutott egy hídfelújítás, Tarlósnak viszont úgy sikerült kilenc évet „elbliccelnie”, hogy egy hidat se újítottak fel. Márpedig ez fontos munka, a város útjai, hídjai elhasználódnak – tette hozzá.

Elmondta: a főváros néhány héten belül kiírja a közbeszerzést a Lánchíd felújítására és reméli, hogy vállalható ajánlatok jönnek. De ennek van még egy alapfeltétele: a kormány korábban ígért 6 milliárd forintot, viszont a nagyobb beruházáshoz, az Alagúttal együtt. Ez most csak akkor lenne segítség, ha módosítanák a vonatkozó kormányrendeletet, és járna az említett összeg a kisebb hídfelújításra is. Jelenleg viszont nem ez a helyzet, hiába mutogat a kormány a fővárosra.

Horváth Csaba azt mondta: bár a kormány azt állítja, hogy most, a válság idején nincs pénze, akkor is elhajtotta a fővárost, amikor nem volt válság. Ezért indították el kupakgyűjtési akciójukat, hogy kupakkal szavazzanak a budapestiek, akik azt akarják, hogy ne költsön el a kormány 8-10 milliárdot tűzijátékra, mert válság van, nincs igazán mit ünnepelni egy ilyen évben, és fontos a 171 éves ereklye, a Lánchíd, mint ez a pénzszórás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Megbeszéljük.../Interjú, Horváth Csabával
2020.06.19. péntek 17.15
Műsorvezető: Bolgár György