„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Duplán adóznak a budapestiek

19/06/2020 19:49

| Szerző: Klubrádió

A választói akaratot írja felül a kormány, amikor bünteti az ellenzéki önkormányzatokat. A főváros esetében ez azt jelenti, hogy nettó befizető, de tárgyalni kell, amíg csak lehet.

2020. június 19. Esti gyors-részlet/ Interjú, Karácsony Gergely 2020.06.19.
10:58
00:00

A Lánchidat mindenképpen felújítják – jelentette ki Karácsony Gergely az Esti gyorsban. Előteremtik rá a pénzt a válság ellenére is, még akkor is, ha a kormány egyre több adót von el, vagyis a bevételek csökkennek. A főpolgármester arra reagált, hogy Orbán Viktor szerint csak szerencsétlenkednek a híd felújításával, pedig tele vannak pénzzel. Karácsony Gergely elmondta, hogy a budapestiek gyakorlatilag duplán adóznak, a főváros nem hogy nem kap pénzt a költségvetésből, hanem nettó befizető. Az pedig elég komikus, hogy őket 9 hónap miatt róják meg, amikor a Tarlós-féle önkormányzat 9 évig nem tett semmit a híddal.

 

A miniszterelnök Budapest-ellenes politikát folytat, bünteti az ellenzéki önkormányzatokat, felülírja a választói akaratot, sőt az ellenzéki választókat nem is tekinti a nemzet részének. A Fidesz egyszerűen nem tud együtt élni azzal a gondolattal, hogy nem mindent ő irányít, hogy létezik önkormányzatiság, vannak emberek, akik szeretnek maguk dönteni a saját dolgaikról, a lakóhelyükön történő lépésekről. Józan ésszel gondolkodva a politikai szempontoknak nem volna szabad ekkora befolyást gyakorolniuk a mindennapi életre, a kormány és az önkormányzatok kapcsolatára.

Az önkormányzat a válság és a kormány gáncsoskodása ellenére is működtetni fogja a fővárost, biztosítja a szolgáltatásokat. Ehhez persze spórolnia kell, pár hét alatt sikerült megtakarítani 10 milliárd forintot, a következő közgyűlésen készülnek dönteni bizonyos, feleslegesnek látszó cégek megszüntetéséről. Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy nyitott városvezetésre szerződtek, hamarosan részvételi költségvetést készítenek, aminek lényege, hogy a polgárok dönthetnek bizonyos összegek sorsáról. A kormánnyal pedig tovább tárgyalnak, mert addig érdemes, amíg el nem fogadják a jövő évi büdzsét.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2020.06.19. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János