„Klubrádió
Reggeli gyors

Autósok, kontra biciklisek - Fellángolt a vita

24/06/2020 12:21

| Szerző: Klubrádió

Ideiglenes kerékpárutakat jelölt ki a főváros a járvány miatt, ami sokaknak nem tetszik. Nyár végén újragondolják az egész koncepciót.

2020. június 24. Reggeli gyors - részlet 20.06.24. Balogh Samu
04:55
00:00

Az új kerékpársávok az egész várost szolgálják. Ugyanis a járványveszély miatt sokkal többen használják a saját autójukat, mint korábban, és ezzel lassul a forgalom, egyre több dugó alakul ki. Budapest vezetése ezért döntött úgy, hogy ideiglenes sávokat jelöl ki a bringások számára, megkönnyítendő azok dolgát, akik hajlandóak lemondani a saját gépkocsijuk használatáról. Hasonló okokból közlekedtetik sűrűbben a buszokat is. A várost mozgásban kell tartani – fogalmazta meg a döntés mögött álló megfontolást a főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu.

Véleménye szerint a számok a döntés helyességét igazolják. A Nagykörúton naponta négyezer kerékpáros közlekedik, az Üllői úton kétezer. Olyan szakaszokon engedték meg a bringázást, amelyek a már korábban meglévő útvonalakat kötik össze.

Kerékpársávot alakítottak ki a fővárosi Villányi úton
MTI/Balogh Zoltán
 

A Népszava megbízásából készült felmérés, amelyet a Publicus Intézet készített, azt mutatja, hogy a megkérdezetteknek mindössze 18 százaléka fogadja el, hogy a kerékpárosok kapjanak több lehetőséget az autósok kárára is. Minden második ember azt mondja, hogy csak akkor alakítsanak ki kerékpársávot, ha az az autósokat nem akadályozza.

Balogh Samu elismerte, hogy az intézkedés dühödt reakciókat is kiváltott, különösen a Nagykörút és az Üllői út esetében. A Reggeli gyorsban elmondta, hogy ez egy ideiglenes állapot, nyár végén felülvizsgálják a döntést a tapasztalatok alapján. Az Üllői úton szinte biztosan nem lehet fenntartani a kerékpársávot, hiszen kezdődik azon a részen a metrófelújítás, és a pótló buszoknak helyet kell biztosítani.

Addig is várják a közlekedők véleményét, amelyet a BKK gyűjt össze.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Mónus Márton.

Reggeli gyors
2020.06.24. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre