„Klubrádió
Reggeli gyors

A Kerékpárosklubnak jobban tetszik a kormány bicikliútja

5/08/2019 16:01

| Szerző: Klubrádió

A Budapest-Balaton bicikliútnak már el kellett volna készülnie, de csak ősszel kezdik az építését. Az útvonal is sok vitát váltott ki: Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese és szóvivője szerint turisztikai szempontból érdekes az etyeki kitérő, a Klubrádióba betelefonáló Ungváry Rudolf közíró (és kerékpáros) viszont rémálomnak nevezte.

Idén kellett volna átadni a Budapest-Balaton bicikliutat, amelynek az alapozása várhatóan ősszel kezdődik. Az index két újságírója lekerekezett - egyikük a 7-es úton, 16-18 kilométert az autósok között, másikuk pedig ennek a bicikliútnak a leendő nyomvonalán, hegynek fel, hegyről le, kerékpárja tönkre is ment. Révész Máriusz kormánybiztos két éve, amikor a bicikliút 2019-es átadását ígérte, azt mondta az indexnek:„Mindig vita van arról, hogy egy kerékpárutat a legrövidebb és leggyorsabb, vagy a leglátványosabb úton vezessenek. Etyeknél a látványosság döntött”. Erről a nyomvonalról már több éve, 2011-ben kormánydöntés született.

2019. augusztus 05. Reggeli gyors / részlet, Halász Áron (19.08.05.)
06:06
00:00

Halász Áront, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettesét, szóvivőjét arról kérdeztük, mi indokolja a 15-16 kilométerrel hosszabb útvonalat. Elmondta: tíz éve vitáznak ezen, hogy a 7-es út mentén, leggyorsabban jussanak le, vagy menjenek Etyek felé. Úgy fogalmazott: komoly szakmai érvek szólnak az utóbbi mellett, sokkal szebb a táj, több a látnivaló, be lehet vonni olyan elővárosokat is a kerékpározásba, mint Törökbálint, Biatorbágy, Etyek.

Azzal nincs bajuk, hogy nem a legrövidebb az út, csak azzal, hogy nem készült el. A nagy budapesti kerékpáros fejlesztések is évek óta állnak, az Eurovelo, a Duna-menti kerékpárút is, amely Ausztriától Budapestig jönne; a kérdés az, hogy miért késnek.

Az említett balatoni bicikliúton részben lesznek új kerékpárutak épülnek, részben mezőgazdasági utakat jelölnek ki; például az index-cikkben, ahol átmennek a Törökbálint és Biatorbágy közötti „dzsindzsáson”, ott lesz kerékpárút szerinte. Halász Áron jelezte: más fejlesztésekhez képest abszolút nem kerül sokba, pár milliárd forint egy nagy kerékpáros projekt.

2019. augusztus 05. Reggeli gyors / részlet, Ungváry Rudolf (19.08.05.)
04:58
00:00

Ungváry Rudolf közíró betelefonált a műsorba és elmondta: nyaranta legalább 3-4-szer lemegy Székesfehérvártól a Balatonig, azért csak onnantól, mert addig a régi balatoni országúton életveszélyes biciklizni. Szerinte nem igaz, hogy az egyenes út nem olyan szép, mint az etyeki, mindkettő „pannon táj a maga szerény szépségével”. A tervezett etyeki útvonal Ungváry Rudolf szerint rémálom a kerékpárosoknak, hosszú és állandóan föl-le emelkedik. Nem versenyzők túráznak a Balatonra.

Egy vagyonba kerülne a földutak és az ösvények kerékpárosítása. Székesfehérvárig vannak már kerékpáros szakaszok a 7-es út mentén, sokkal olcsóbb lenne ott megépíteni az utat. Fehérvártól vannak mellékutak, csak jelölni kellene őket, illetve néhány kilométeren utat építeni. Ha az etyeki bortúrát akarják belevonni, akkor ne nevezzék balatoni bicikliútnak, ez „agyrém”. Szerinte csak üzleti szempontok miatt építik azt az utat.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. augusztus 5., hétfő 08.40
Riporter: Szénási Sándor