„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony Holliknak: Értelmezhetetlen, hogy miről beszél ez a fiatalember

3/07/2020 23:41

| Szerző: Klubrádió

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint ha a főváros tovább „szerencsétlenkedik”, a kormány újítja fel a Lánchidat. Karácsony Gergely szerint „értelmezhetetlen, hogy miről beszél ez a fiatalember”. Nincs szerencsétlenkedés, hamarosan indul az új közbeszerzés a híd felújítására, így ez politikai műbalhé – tette hozzá. Az önkormányzatok lehetőségeinek, mozgásterének folyamatos szűkítése után jelentős akcióra készülnek.

2020. július 03. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (20.07.03.)
06:45
00:00

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a Lánchíd ügyében „szerencsétlenkedés zajlik, amit egyelőre a Fidesz-KDNP idáig türelemmel figyelt”. „Ha a helyzet nem oldódik meg rövid időn belül, és (...) nem látjuk, hogy közbeszerzéseket írnak ki, és végre a Lánchíd felújítása elkezdődik, akkor a Fidesz-KDNP-frakciószövetség arra fogja kérni a kormányt, vessen véget ennek a szerencsétlenkedésnek, és vegye kézbe a Lánchíd felújítását” – idézi a 444.

Az Esti gyorsban Karácsony Gergely főpolgármester kérdeztük, aki úgy reagált: „értelmezhetetlen, hogy miről beszél ez a fiatalember”. „Milyen szerencsétlenkedésről beszélünk?” Kilenc év Fidesz-uralom nem volt elég ahhoz, hogy felújítsák a Lánchidat – tette hozzá. Az előző városvezetés általa a kampány előtt kiírt közbeszerzést próbálták a kormánnyal közös finanszírozási megállapodással lezárni február végén, nem sikerült, ezért hamarosan elindítják az új közbeszerzési eljárást. „Nem tudom, ki szerencsétlenkedik, hogy mi nem, az biztos” – fogalmazott.

Pénteken elfogadták azt a költségvetést, amely „a magyar önkormányzati rendszer pénzügyi csődjét készíti elő”, megjegyezte, hogy a Lánchíd fővárosi tulajdonban van, nem olyan egyszerű elvenni. Karácsony szerint ez álvita, a fővárosi vezetés tudomásul veszi, hogy a kormánynak „nem különösebben fontos” a Lánchíd felújítására, nem adnak rá sok pénzt, ezen már túl vannak, készítik elő a beruházást, a főváros a saját forrásait felhasználva felújítja a hidat. Az új közbesz szakmai tartalma elkészült, heteken belül kiírják. Szerinte ez politikai műbalhé, amelynek semmi köze a Lánchídhoz, hanem ahhoz van köze, hogy a kormány nem tudja elviselni, hogy vannak nem bólogató, hanem neki ellentmondó önkormányzatok is.

Ha bejelentik, hogy a magyar állam elveszi a Lánchidat, természetesen tiltakozni fog a főpolgármester. „Mi ez a tolvajtempó?” – fogalmazott Karácsony. Hozzátette: bár az új városvezetés nyolc hónapjának a felét elvette az elmúlt száz év legnagyobb járványa, a feltételeket így is kidolgozták, de megismételte, ha az említett időpontban megegyezett volna velük a kormány, már tartana a felújítás.

Egy Facebook-posztjában a többi között azt írta: „közeleg az idő, hogy megmutassuk – a kormánynak is – a főváros és a szabad városok valódi erejét”. Így adta magát a kérdés: Karácsony Gergely az utcára hívja az embereket? Azt mondta: ennél nagyobb politikai súlyú akcióra készülnek, de ezt nem a nyári szünetben kell bejelenteni. Nem hagyják, hogy kiszervezzék a településeket az önkormányzatok alól. Ősszel arra készülnek, hogy más önkormányzatokkal összehangolt cselekvéssorozatot indítanak el, hogy megvédjék a településeket. Javasolja, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetségét bővítsék ki, hogy abban mindenki helyet kapjon, aki szerint van mit megvédeni, és ezzel az egységes erővel felkészüljenek arra is, hogy az Európai Uniótól minél több önkormányzati projekt kaphasson támogatást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Karácsony Gergely/Facebook

Esti gyors
2020. július 03., péntek 18:30
Műsorvezető: Selmeci János