„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fidesz: Vizsgálja az EU a jogállamiságot, csak ne most!

10/07/2020 17:08

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormánypártok a 7-es cikkely szerinti eljárás leállításához és az EU-s források kiosztásánál a jogállamisági kritériumok elvetéséhez kötnék, hogy támogatják-e az Unió helyreállítási alapját és költségvetését. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint fontos a jogállamiságról beszélni minden tagország esetében, de egy "ideológiai vita" nem írhatja felül a válságkezelést.

2020. július 10. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Hidvéghi Balázs 2020.07.10.
22:13
00:00
Az Európai Unióban a következő napokban-hetekben tárgyalják a koronavírus-járvány okozta válság gyors kezelésére kitalált helyreállítási alap paramétereit, valamint folyamatosan egyeztetnek a következő, 2021-ben kezdődő hétéves költségvetési ciklus támogatáselosztásáról. 

Kövér László házelnök, valamint a Fidesz és a KDNP frakcióvezetői benyújtottak egy határozati javaslatot arról, hogy az EU zárja le a folyamatban lévő hetes cikkely szerinti eljárásokat, politikai pártokat és "politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezeteket" uniós forrásból ne támogassanak, továbbá kiemelték: elfogadhatatlan a források – jogállamiság címszó alatt – politikai és ideológiai feltételekhez kötése.

Erről kérdeztük Hidvéghi Balázst, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét, aki úgy vélte a hetes cikkely szerinti eljárás politikai nyomásgyakorlás, olyan országokkal szemben alkalmazzák, amelyek "el mernek térni" a Brüsszelben divatos fő iránytól. Szerintük ezt nem lehet összekeverni a demokrácia fogalmával, "Magyarország jól működő jogállam", működnek a demokratikus intézményrendszer elemei. Nem szabad megengedni, hogy egy "szűk szélsőliberális elit" rákényszerítse világképét az összes tagállamra, mert ez gyengíti az uniót.

Amikor nagy baj van – utalt a koronavírus okozta válságra – józanul kell gondolkodni, és ennek egyik előfeltétele lenne a kormány szerint, hogy ezt a "politikai boszorkányüldözést, ideológiai harcot" vegyék le a napirendről. A hetes cikkely szerinti eljárás nagyon régóta húzódik a kormány intézkedései miatt, de Hidvéghi Balázs szerint azért is, mert "nincs meg a jogalapja", és a "balliberális-szélsőbalos elit" igyekszik elhúzni. Szerinte sokszor "egészen komolytalan" szövegeket is elfogad az Európai Parlament, például a Sargentini-jelentést is elfogultnak és nevetségesnek titulálta.

Hangsúlyozta: fontos a jogállamiságról beszélni, sose mondták, hogy nem, de egyenlő mércével mérjék a tagállamokat, nézzék meg a 27 tagállamot, ahol nagyon sokféle modell létezik az intézmények és a működés szempontjából, és más országokban is lehetnek problémák. Szerinte ez nem történt meg, folyamatosan elfogultan használják a jogállamiság fogalmát, ami az egész ügyet hitelteleníti. Viszont a válság miatt húsba vágó ügyekről (például uniós szintű hitelfelvételről) van szó az említett helyreállítási csomagban, és bármilyen fontos is lehet egy "ideológiai vita a jogállamiságról", nem lehet elfogultan dönteni.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük / interjú Hidvéghi Balázzsal
2020. július 10., péntek 16.10
Műsorvezető: Bolgár György