„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán tiltakozik a jogállami vizsgálat ellen, de követeli az uniós mentőcsomagot

13/07/2020 07:36

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Kezdődik az uniós költségvetési vita. Újabb korlátozások a koronavírus miatt. Összeül az ukrán-magyar vegyesbizottság. Élő Barbie baba Budapesten.

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2020. július 13. Reggeli gyors-részlet (2020.07.13. Nemzetközi lapszemle)
05:24
00:00
A határok megnyitását követően a héten folytatódó uniós költségvetési egyeztetésen már szemtől szemben vitáznak majd a képviselők, s feltehetően nehéz napok elé néznek, mert továbbra is megosztottak az uniós vezetők a kérdésben – írja a brit Guardian. Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök egyöntetűen támogatták a 750 milliárd eurós járványügyi mentőcsomagot, azonban takarékos négyek (Hollandia, Svédország, Dánia és Ausztria) ezzel szemben kialakított álláspontja felháborítja a nacionalista magyar kormányfőt. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a kontinens összességében 8,3%-os visszaesést lesz kénytelen elkönyvelni, viszont 2021-ben akár 5.8%-os növekedéssel is kalkulálhatnak az erősebb gazdaságok, viszont az országok közti különbségek a mostaninál is látványosabbak lesznek. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke áthidaló javaslatként a jövőre induló hétéves költségvetés 25 milliárd eurós megrövidítésének az ötletével állt elő, ami részben érintené a mezőgazdasági szubvenciókat is, s az így keletkező eladósodás kezelésére közös kasszát javasolt, ami ugyancsak ellenkezést váltott ki Magyarország részéről, de a parlament több tagjából is. Az pedig végképp elfogadhatatlan volt Orbán számára, és elsőként tiltakozott, hogy a pénzügyek ellenőrzésébe bevonják az Európai Számvevőszéket is. Holott ez a többség számára elfogadható lenne. A Guardian kitér a miniszterelnök pénteki Kossuth rádiós interjújára is, amelyben igyekezett nyomatékosítani az uniós vezetőknek is üzenve, hogy először a gazdaságot kell talpraállítani, s legfeljebb utána jöhetnek a jogállamiságról szóló viták, ha és amennyiben… gyakorlatilag jelezte, megfúrja a költségvetési vitát, ha nem azt teszik, amit ő diktál. A cikk persze megjegyzi, hogy épp azok az államok járnának a legjobban a mentőcsomaggal, akiknél a legtöbb kifogás merül fel az uniós alapértékek megvetése miatt. Azaz Magyarország és Lengyelország.

Ahogy emelkedik ismét a koronavírussal fertőzöttek száma, úgy lépnek fokozatosan életbe újra a korlátozások – erről számol be az amerikai AP hírügynökségtől kezdve a Reutersen át Bloombergig számos mérvadó nemzetközi hírügynökség. Szerbiában több napja zajlanak tiltakozások – igaz, itt leginkább a kormányellenes politikával kötik össze a tüntetéseket, Horvátországban a szájmaszk kötelezővé tételéről adnak hírt és Magyarországon pedig bizonyos beutazási tilalmak és a karantén újbóli bevezetését említik meg. Az újabb intézkedéseket a WHO-nak, az Egészségügyi Világszervezetnek a legfrissebb adata generálta, hisz a múlt héten napi szinten 228 ezer fertőzést regisztráltak világszerte. Gulyás Gergely kabinetfőnök vasárnapi sajtótájékoztatójáról is részletesen beszámolnak, miszerint piros, sárga és zöld csoportokba sorolják a fertőzés mértékétől függően az adott országokat. S ismertetése szerint a piros kategóriába Albániát, Ukrajnát, Belorusziát, részben Ázsiát és Afrikát valamint Dél- és Közép-Amerikát sorolta, ahonnan külföldiek nem léphetnek hazánkba, míg az innen érkező magyarokat ismét 2 hétre karanténba zárják. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – meglepő módon csak sárga zónába kerültek, holott mindkét ország a legsúlyosabban fertőzött az adott kontinensen. Egyébként Romániában is rekordfertőzöttséget mértek a hétvégén. Bulgáriában bezárnak újra a bárok, éjszakai klubok.

piros - sárga - zöld
 

Hétfőn és kedden ül össze Budapesten az ukrán-magyar vegyesbizottság két társelnöke, s erről a Kijev Post számol be. A teljes bizottság csak szeptemberben ül tárgyalóasztalhoz. A témát természetesen alapvetően az ukrán oktatási törvény adja. Svitlana Fomenko kormányfőhelyettes a lapnak elmondta, hogy itt komolyan felvetődik és a részletek is megbeszélésre kerülnek Orbán Viktor hamarosan esedékes ukrán látogatásáról. 

A Today RTL fotóval illusztrálva adott hírt a magyar Barbie-ról, akinek gyerekkori álma vált valóra, merthogy most - állítása szerint - pont úgy néz ki, mint egy Barbie baba. 17 éves korában kezdte el a plasztikai műtéteket a most 22 éves, Budapesten élő Barbara. Jelenleg viszont túl szexinek találja magát, ezért felmondott munkahelyén. Hozzátette, Magyarországon nem becsülik meg a szépségeket, és a főnökkel való ágybabújás nélkül aligha érvényesülhetnek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bimbos rule the world🥳👱🏻‍♀️

Barbara Luna Sipos (@baedollbarbie) által megosztott bejegyzés,

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje a 2020. július 13-i Reggeli gyorsban hangzott el.