„Klubrádió
Esti gyors

Átpolitizálódott a járvány és ez a legrosszabb

3/07/2020 00:14

| Szerző: Klubrádió

Az már tudományosan igazolható, hogy a távolságtartás, a maszkviselés, a kézmosás, tehát az egyéni védekezés hatásos a koronavírus ellen.

2020. július 02. Esti gyors - részlet 20.07.02. Kemenesi Gábor
08:42
00:00

Újra erősödik a járvány a világ számos térségében, Magyarország környezetében is. Ám egyre több a tapasztalat, amely segít a védekezésben. Az tény, hogy az egyéni védekezés hatásos, ez most a legfontosabb. Zárt térben a maszk viselése, a távolságtartás, a gyakori kézmosás. Nagy baj, talán a legnagyobb, hogy a járvány elleni védekezés átpolitizálódott, ennél rosszabb nem is történhetett volna. Ez a véleménye Kemenesi Gábor virológusnak, aki a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa. A legdurvább példa erre Brazília, de az Egyesült Államokban is tapasztalható, hogy a közvélekedés szerint a maszkot viselők az egyik, a nem viselők a másik párt szimpatizánsai. Ez járványügyi szempontból tragédia.

Strandolók Balatonfenyvesen
 

 

Azt nem lehet tudni, hogy a járványnak lesz-e második hulláma, de azt igen, hogy az eddigi megfigyelések szerint a COVID-19 más koronavírusokhoz hasonlóan hullámtermészetű járványt okoz. Ennek általában van egy tavaszi kisebb és egy őszi nagyobb csúcsa. Ami a nyarat illeti: nem látható különbség a trópusi vidékeken és mondjuk az északi országokban tapasztalt terjedés között. Nyáron feltehetően azért kevesebb a fertőzés, mert az emberek többet vannak szabad levegőn, nagyobb távolságban egymástól, mint egy zárt térben, így kisebb dózist kapnak a vírusból. Arról nincs még korrekt adat, hogy vízben terjed-e, ha esetleg belekerül egy medencébe, ott meddig életképes. Az biztos, hogy nem a víz a fő terjesztője a koronavírusnak. Gyakran hallani, hogy egy korábbi –egyébként kötelező- BCG-oltás nyújt valamiféle védelmet, sőt akár egy korábbi nátha is, de ezekre sincs még elég bizonyíték.

Kemenesi Gábor hangsúlyozta, hogy az egyéni védelmet nem szabad elhanyagolni nyáron sem. Inkább viseljen az ember most is maszkot a bevásárlóközponban, vagy a buszon, mint hogy ősszel megint otthon kelljen üldögélnie hetekig, vagy bezárjon a munkahelye. A járványügyi hatóság dolga pedig az, hogy időben figyelmeztessen, időben lépjen. A vírus terjedésében ugyanis meghatározó tényező az idő. Így kell felvértezni magunkat a következő hullám ellen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd.

Esti gyors
2020.07.02. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János