„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

A járvány folytatódik, ahogy tud

1/07/2020 15:24

| Szerző: Klubrádió

Egyre több ismeretünk van a koronavírus természetéről, terjedéséről, ami segíthet a leküzdésében. Mert még itt van. Ajánlott tehát a távolságtartás, a maszkviselés, a kézmosás.

2020. július 01. Reggeli személy 20.07.01. Balkányi László
20:01
00:00

A koronavírus-járványnak nincs vége. Folytatódik, ahol és ahogy tud. Közép-Európa szerencsés hely, Magyarországon sem vált tömegessé a fertőzés. Egyrészt azért nem, mert később érkezett, a kutatások szerint mintegy 3 hónap késéssel, másrészt főleg az olaszországi fellángolása után ebben a térségben is meghozták a szükséges intézkedéseket. A Nyugat-Európához viszonyított késés fő oka, hogy nem vagyunk annyira bekötve a világ vérkeringésébe, mint a nyugati országok, lényegesen kevesebbet utazunk.

Koronavírus - Vizsgálják az Olaszországból érkezőket a de
 

Balkányi László, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi munkatársa elmondta, hogy a központ számos figyelmeztető jelzést adott le, védőeszközök használatát javasolta a belépési pontokon, csakhogy ezekre nem nagyon reagáltak a kormányok. Egy kutató azt is pontosan megmondta, hogy Európában, Amerikában hol lesz a legnagyobb baj. Ehhez csak az utazási szokásokat, az üzleti kapcsolatokat kell elemezni. Észak-Olaszország a divatipar miatt van kapcsolatban Vuhannal, a fertőzés kiindulópontjával, New-York hasonlóképpen, üzleti kapcsolatok miatt volt veszélyeztetett. A központ figyelőszolgálata most is dolgozik, és jelez.

A vírus természetével kapcsolatban is gyűlnek az ismeretek. Egyre biztosabb, hogy korábban átfutott már a világon egy csendes járvány. A megbetegedéseknél nagyon fontos a vírus mennyisége. A szabadtéri terjedés esélye viszonylag kicsi, zárt térben viszont védekezni kell. A másik fontos tényező az idő, minél többet vagyunk egy helyiségben egy vírushordozóval, annál nagyobb a baj. A teljesen zárt környezetben lévő, sérülékeny emberek könnyebben fertőződnek és több vírust is ürítenek. Például kórházakban, idősotthonkban.

Jó hír viszont, hogy 50-60 százalékos átfertőződöttségnél magasabb arányt nem nagyon lehet találni, ez egy új vírusnál 100 százalék is lehetne. Ebből arra lehet következtetni, hogy egy hasonló vírussal való korábbi találkozás, akár egy nátha is nyújthat valamilyen védettséget.

Balkányi László szerint a lényeg: szokjuk meg a távolságtartást, tömegközlekedési eszközökön, nagy forgalmú boltokban viseljünk maszkot. Fontos, hogy ez az orrot is fedő maszk legyen! És figyeljünk oda a kézmosásra is.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli személy
2020.07.01. 09:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre