„Klubrádió
Reggeli gyors

Koronavírus: korai volt a gazdaság újraindítása?

29/06/2020 13:43

| Szerző: Klubrádió

Magyarország körül szinte mindenhol száz vagy több száz új koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak naponta (Ukrajnában csaknem ezret). A járványügyi szakértő szerint csak idő kérdése, hogy ez begyűrűzzön ide is, hiszen a határok nyitva állnak. Ócsai Lajos úgy véli, még nem a második hullámról van szó, hiszen nem teltek el hetek megbetegedés nélkül.

2020. június 29. Reggeli gyors / részlet, Ócsai Lajos (20.06.29.)
04:09
00:00

A vasárnapi, egyáltalán nem kiugró adatokat elnézve azt látjuk, hogy Ukrajnában több mint 900, Csehországban 300, Romániában csaknem 300, Szerbiában 250, Lengyelországban majdnem 200 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, Magyarországon viszont csak 4-et. Erről kérdeztük Ócsai Lajost, az ÁNTSZ volt járványügyi főosztályvezetőjét.

Azt mondta: Magyarország a környező országokhoz képest jó helyzetben van. De szerinte a gazdaság újraindításával párhuzamosan a lakosság azt hitte, hogy a járványnak vége, megindult a bel- és külföldi turizmus, a fegyelem pedig elkezdett jelentősen lazulni. Itt tehát még nem a második hullámról kell beszélni, hanem ezek a új vírusos esetek az első hullám „visszacsapásai”, mert nem volt olyan nyugalmi állapot, amikor hetek teltek volna el új megbetegedés nélkül. 

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint nem kellett volna feloldani a korlátozásokat, Ócsai Lajos azt mondta: a helyzet gazdasági részéhez nem akar hozzászólni, de úgy véli, hogy járványügyi szempontból korai volt bevezetni a lazításokat. A magyar példánál maradva azt hangsúlyozta: nem tudjuk, hogy a napi 3-5-8 beteg honnan kerül ki, külföldről jönnek, szociális, egészségügyi intézményben vannak, vagy elszórtan a lakosságban. Lényegesen más a megítélése annak, ha zárt intézményekben vannak, mert akkor van helye a gazdaság élénkítésének, de ha nem tudjuk, hogy ki a fertőző forrás és köztünk mozognak ezek a betegek, akkor komolyabb a probléma – tette hozzá.

 A környező országok és Magyarország közötti nagy esetszám-különbségekről azt mondta, mivel a határok nyitottak Ukrajna, Szerbia felől, Horvátországba lehet menni nyaralni, szerinte ez be fog gyűrűzni ide is.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Reggeli gyors
2020.06.29. 07:40
Műsorvezető: Szénási Sándor