„Klubrádió
Reggeli gyors

„Ha úgy folytatjuk, mint tavaly, a járvány nagyon gyorsan visszatér”

18/05/2020 14:36

| Szerző: Klubrádió

Ha ott folytatjuk, ahol tavaly abbahagytuk, a járvány nagyon gyorsan visszatér, új rendet kell kialakítani az életben – mondta Ócsai Lajos, az ÁNTSZ volt járványügyi főosztályvezetője. Szerinte azt el kell felejteni, hogy a strandokon, a medencékben egymás hegyén-hátán legyenek az emberek, a maszkhordásról és a szociális távolságtartásról nem szabad lemondani.

2020. május 18. Reggeli gyors / részlet, Ócsai Lajos (20.05.18.)
08:07
00:00

Vidéken már az éttermek belső terei is kinyitnak, valamint a hotelek is, Budapesten is lazítunk, de hogyan csináljuk ezt okosan? Ócsai Lajost, az ÁNTSZ volt járványügyi főosztályvezetőjét kérdeztük, arról is, hogy lagzikat lehet tartani június 15-től legfeljebb 200 vendéggel. Ez vajon tudományosan megállapított tömeg vagy hasraütés? 

Szerinte ez feltehetően szokásjog alapján alakult ki, mert 200 ember még nem akkora tömeg, hogy ha valaki fertőzött volt, akkor a kontaktokat ne lehetne visszakövetni. Arra a kérdésre, hogy a fesztiválokat nem lehetett volna-e megmenteni, úgy válaszolt: valószínűleg nem. Azért, mert a koncerteken többen vannak, nem ismerik egymást, nem követhető, hogy ki kit fertőz meg, és a fizikai aktivitás is megjelenik, ugrálnak, táncolnak, kiabálnak, tehát a vírus sokkal könnyebben terjed.

Erre lehetne mondani, hogy a strandok, fürdők megnyitásakor a medencékben is hasonló helyzet alakulhat ki – vetette fel műsorvezetőnk. Ócsai Lajos szerint azt el kell felejteni, ami korábban volt, új rendet kell kialakítani az életünkben. Ha ugyanúgy folytatjuk, mint tavaly, a járvány nagyon gyorsan visszatér, sok beteg lesz, és ha eljut az idősek közé a fertőzés, akkor a halálesetek száma is magas lehet. Azt szerinte el kell felejteni, hogy a strandokon, a medencékben egymás hegyén-hátán vannak az emberek. Hozzátette: valószínű, hogy korlátozni fogják a beengedettek számát, illetve meg kell tartani a távolságot a többi embertől.

Az egészségügyi szakember szerint nagy probléma, hogy a lakosság körében „nagyon alacsony a fertőző betegségekkel szembeni védekezés kultúrája”, különösen ott, ahol a legnagyobb a veszély, a rossz szociális körülmények között élőknél. Tömegben, bevásárlóközpontokban maszkot kell viselni, a tisztes távolságot pedig tartani véleménye szerint. Amíg nem áll rendelkezésre a megfelelő védőoltás, addig a kézfogást se javasolta Ócsai Lajos. Szerinte a koronavírus-járvány első hullámának „levédése” jól sikerült Magyarországon, de a külföldi utazást nem ajánlja.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt képünkön a Balaton főszezonban, forrás: Flickr.com

Reggeli gyors
2020.05.18. 08:20
Műsorvezető: Szénási Sándor