„Klubrádió
Reggeli gyors

Járni-kelni már szabad, tüntetni nem

18/05/2020 10:24

| Szerző: Klubrádió

Megszűnt a kijárási korlátozás Budapesten is, bizonyos egészségügyi óvintézkedések maradtak. Ami szöget üthet az ember fejébe: tüntetni, demonstrálni miért is nem szabad?

2020. május 18. Reggeli gyors - részlet 20.05.18. Asbóth Márton
09:11
00:00

Továbbra is be kell tartani –nem családtagok között- a másfél méteres védőtávolságot, előírás a boltokban, tömegközlekedési eszközökön a maszk viselése, megmarad az üzletekben a vásárlási időszak szabályozása, vagyis a korosztályok elkülönítése. A piacokra az önkormányzat hozhat a központitól eltérő döntést is, de valamiféle elkülönítésnek lenni kell. Egyébként szabad a mozgás immár Budapesten is, így döntött a kormány.

Kötelező a védőmaszk az újpesti vásárcsarnokban
 
MTI/Mónus Márton

Feltűnhet, hogy ha kinyithatnak az éttermek teraszai, ha lehet például esküvőt tartani, ha le szabad menni a játszótérre, akkor demonstrációt, tüntetést miért nem enged továbbra sem a kormány. Még olyan autós, dudálós véleménynyilvánítást sem, aminek semmilyen járványügyi kockázata nincs. Továbbá a vészhelyzetre hivatkozva miért visz el a rendőrség az otthonukból embereket csak azért, mert egy közösségi oldalon valamit közöltek, vagy csupán leírták a véleményüket? Főleg, hogy utána megállapítja az ügyészség: nem történt semmi.

Nem kell félni! – üzeni a Társaság a Szabadságjogokért és több más civil szervezet. A TASZ magánszféra projektjének vezetője, Asbóth Márton mondta el a Reggeli gyorsban, hogy a veszélyhelyzetre való hivatkozással elkövetett jogsértésekkel kell igazán foglalkozniuk. Ezek közül is kiemelkednek azok, amelyek az egészségügy ellátással, az „ágyfelszabadítással” kapcsolatosak. Az, hogy vírusveszély volt, van, önmagában még nem elég ok arra, hogy kitegyenek valakit a kórházból, hogy a család szervezze meg az ellátását. Arra sem elég indok, hogy egy beteget ne fogadjon az egészségügyi intézmény. A TASZ-hoz hirtelen legalább félszáz hasonló ügy jutott el, s valószínűleg nem mindegyiknél bizonyítható a sérelem, az ellátás jogellenes megtagadása, de jogi segítséget ígér a szervezet azoknak, akiknek a családtagját sérelem érte.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Varga György.

Reggeli gyors
2020.05.18. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor