„Klubrádió
Reggeli gyors

DK: Ez nem jogállami, hanem pártállami ügyészség

7/05/2020 14:04

| Szerző: Klubrádió

A korrupciós és vesztegetési ügyekben nagyon szelektíven jár el az ügyészség. Jó néhány ügy pedig az ’56 utáni időket, a megtorlás éveit idézi.

2020. május 07. Reggeli gyors - részlet 20.05.07. Arató Gergely
07:37
00:00

A szokásos, semmire sem jó válaszokat kaptuk Polt Pétertől, de nem is nagyon lehetett másra számítani – mondja Arató Gergely, a DK képviselője annak kapcsán, hogy a legfőbb ügyész az Országgyűlés előtt számolt be a szervezet 2018-as tevékenységéről. Az ellenzéki képviselők kemény bírálatokat fogalmaztak meg, Varjú László ügyében például észak-koreai tempót emlegettek.

Két fő kifogásuk volt a megszólaló képviselőknek. Az egyik, hogy az ügyészség rendkívül szelektíven jár el a korrupciós, vesztegetési ügyekben. Valahogy mindig úgy alakul, hogy ha fideszes érintettről van szó, akkor vagy el sem indul a nyomozás, vagy csak túl későn. Eklatáns példa erre 2018-ból az Elios ügy, amelyben Orbán Viktor veje volt érintett. Kétszer futottak neki a nyomozásnak, de másodszorra sem találtak semmit, pedig akkorra már az EU csalásellenes szervezetének, az OLAF-nak a jelentése is rendelkezésre állt, amiben több van, mint pár feltételezés.

A másik lényeges kifogás, hogy azokban az ügyekben, amelyekben ellenzékiek az érintettek, az ügyészség az ’56 utáni éveket, a megtorlás éveit idéző módszerekkel jár el. Ilyen volt Varjú László ügye, a járdafestés, vagy több, tüntetéssel kapcsolatos ügy.

Polt Péter a szokásos módon válaszolt, számos statisztikát idézett. A korrupciós bűncselekmények száma a 2016-os 968-ról 2.046-ra emelkedett. A gazdasági bűncselekmények megháromszorozódtak, majdnem ugyanígy szaporodtak a pénzmosási ügyek is. A legfőbb ügyész büszkén beszélt arról, hogy 98 százalékos váderedményességgel dolgoznak, vagyis aki bíróság elé kerül, azt el is ítélik. Arató Gergely szerint ez éppen nem a demokrácia jele. Ilyen számot csak úgy lehet produkálni, ha a világ legzseniálisabb ügyészsége a magyar, vagy pedig szelektál, és csak olyan ügyeket visz a bíróság elé, amelyek teljesen egyértelműek. A DK képviselője is előjött egy számmal. Amikor az ügyész súlyosbításért fellebbez, akkor csak minden ötödik esetben változik meg az ítélet. Na, ez már nem olyan jó mutató, mint az előző.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Reggeli gyors
2020.05.07. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes