„Klubrádió
Esti gyors

Falus: A kormány kettős beszédet folytat a koronavírusról

22/06/2020 20:44

| Szerző: Klubrádió

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint kettős kommunikációt folytat a kormányzat a koronavírusról, egyfelől azt mondják, hogy jön a második hullám, amelyre készülni kell (de nem mutatnak példát, nem nagyon látni a vezetőket maszkban vagy távolságot tartani), másfelől viszont azt is állítják, hogy túl vagyunk a víruson, felejtsünk el mindent, örüljünk.

2020. június 22. Esti gyors / részlet, Falus Ferenc (20.06.22.)
09:10
00:00

Rekordot döntött a koronavírus-fertőzések egy nap alatti növekedése, június 19-én 24 óra alatt 183 ezerrel lett több beteg világszerte. Mennyire kell tartani attól, hogy most főleg Dél- és Észak-Amerikában nagy járvány van – kérdeztük Falus Ferenc volt országos tiszti főorvost, aki úgy válaszolt: nagyon. Kína is távolinak tűnt, és mégis rendkívül gyorsan eljutott Európába a vírus. Világjárvány van, és ez még az első hulláma. Szerinte az Egyesült Államokban és Brazíliában is „politikát csináltak a vírusból”, és ennek is van köze ahhoz, hogy nagyon sok az áldozat, ráadásul az oltásellenes propaganda is terjed a világban.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
 
Falus Ferenc (kép: MTI/Illyés Tibor)
 


Úgy folytatta: ha nagyon közel dolgoznak egymáshoz emberek, akkor egy-két fertőző forrás is elég ahhoz, hogy kisebb-nagyobb közösségekben jelentős járvány robbanjon ki, mint ahogy egy német húsüzemben is történt. Műsorvezetőnk felvetette, hogy Magyarországon a korlátozások nagy része megszűnt, és úgy tűnik, egyre kevesebben hordják a maszkot a tömegközlekedésen is. Falus Ferenc szerint kettős kommunikációt folytat a kormányzat, egyfelől azt mondják, hogy jön a második hullám, amelyre készülni kell, ugyanakkor „a példamutatás nulla”, a vezető politikusokat nem nagyon látni maszkot hordani és távolságot tartani, másfelől viszont azt is állítják, hogy túl vagyunk a víruson, felejtsünk el mindent, örüljünk.

Hozzátette: bizonyítottan, dokumentáltan volt példa arra, hogy egy ember, egy úgynevezett szuperfertőző 1400 másiknak adta át a koronavírust, ezért is jobb az óvatosság. Szerinte a szabályokat még hónapokig be kellene tartani, mert „itt csapkod a villám körülöttünk”.  Felhívta a figyelmet arra, hogy csupán kevesebb mint kétezer tesztet végeztek el az országban vasárnap, de a napi legtöbb sem volt 9 ezer, miközben napi 15 ezret kellene végezni, azért is, hogy megtalálják a tünetmentes fertőzőket.

Falus Ferenc azt mondta: arra lehet számítani Magyarországon is, hogy kisebb-nagyobb járványgócok alakulnak ki, és ha ezeket nem tudják időben megállítani, akkor nagyobb járvány is lehet. Most kellene szerinte a kontaktkutatással foglalkozó szakembereket képzelni és legalább három hónapnyit tartalékolni a védőeszközökből. A BCG-oltás esetleges hatékonyságát sokan vizsgálják, de a volt tiszti főorvos szerint most, hogy Oroszországban ilyen sok beteg van, ez a feltételezés már nem biztos, hogy megáll, hiszen ott nagyon alaposan beadták ezt az oltást. (Cikkünk megjelenésekor Oroszországban 592 ezer koronavírusos eset volt és 8200-an haltak meg a betegség miatt – a szerk.)

Amíg nincs vakcina és nem jut el kellően sok emberhez, addig a volt tiszti főorvos szerint továbbra is óvatosnak kell lenni. A maszk és a távolságtartás a legfontosabb, mert a legtöbb esetben a koronavírus direkt cseppfertőzéssel terjed – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor

Esti gyors / részlet, interjú Falus Ferenccel
2020. június 22., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János