„Klubrádió
Megbeszéljük...

Az operatív 113 nap

17/06/2020 19:17

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Megszűnt a veszélyhelyzet, megszűnik az operatív törzs napi tájékoztatója is. Azért néhány gond és néhány furcsaság még marad.

2020. június 17. Megbeszéljük - részlet 20.06.17. Falus Ferenc
18:30
00:00

Kínában újra megjelent a koronavírus, bár korábban sikerült drasztikus intézkedésekkel egy tartományba beszorítani a járványt, most Pekingben ütötte fel a fejét. A hatóságok ismét az emberek mozgásának korlátozásával reagáltak, mégpedig gyorsan. Magyarországon közben hivatalosan is vége a veszélyhelyzetnek, az Operatív Törzs megszünteti napi tájékoztatóit. Egész Európában enyhítenek a megszorításokon, nyílnak a határok, indul az ipar.

Alkalmat adott ez arra, hogy értékeljük egy kicsit, mi is történt eddig. Megbeszéljük című műsorunkban Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvost kérdeztük, aki az elmúlt hónapokban rendszeresen elmondta véleményét a Klubrádió különböző műsoraiban.

Falus Ferenc szerint lokális járványok megjelenésére számítani kell, a maszkviselés, a távolságtartás a személyes higiénia továbbra is fontos. Tömegrendezvényeket nem kellene tartani, főleg olyanokat nem, amelyeken lehetetlen az emberek közötti biztonságos távolság megtartása, mint például az augusztus 20-ára tervezett tűzijátékon.

Koronavírus - Országos tisztifőorvos: egy új fertőzöttet r
 
 MTI/Balogh Zoltán
 

Van néhány dolog, amin érdemes elgondolkodni. Mit keresnek és meddig lesznek katonák, rendőrök az egészségügyi intézmények élén? A járvány elleni védekezésben biztosan nem tudnak segíteni. Mi van a Kiskunhalason kialakított, állítólag remekül felszerelt, világszínvonalú járványkórházzal? Miért nem kapnak egyszeri juttatást sokan azok közül, akik keményen dolgoztak, és miért kapnak olyanok, akiknek semmi közük nem volt a munkához az egészségügyben? Hogyan állunk az átfertőződöttséggel? Arra lehet következtetni a nyilvános adatokból, hogy körülbelül százezer ember kaphatta meg a betegséget, vagyis a lakosság túlnyomó része még veszélyben van.

Falus Ferenc a vírus tudományos vizsgálatáról is beszélt. Úgy tűnik, hogy valamit változott a vírustörzs, de a védekezés szempontjából ez nem jelentős. Miután az oltásellenesség egyre jobban terjed a világban, a volt tiszti főorvos azt javasolja, hogy ha készen lesz a védőoltás, akkor az ne legyen kötelező, mert csak növelné az ellenállást. Meg kell érteniük az embereknek, hogy szükség van rá, illetve bizonyos foglalkozási csoportoknál lehet az alkalmazás feltétele. Fontos, hogy csak olyan oltóanyag kerüljön be az országba, amelyet teszteltek, amely biztonságos, mert az emberek oltásba vetett bizalmát meg kell őrizni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Megbeszéljük
2020.06.17. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György