„Támogassa
Reggeli gyors

Orvosok határon belül

8/06/2020 08:58

| Szerző: Klubrádió

Nyílnak a határok a civilek előtt, de az egészségügyi dolgozók még nem mehetnek külföldre. Pedig nagyon sokan ingáztak a járvány előtt, hisz ott megfizetik őket.

2020. június 08. Reggeli gyors - részlet 20.06.08. Tóth Judit Mária
09:03
00:00

Hiába kérdezik az orvosok, ápolók, hogy mikor térhetnek vissza külföldi munkahelyükre, ahol keresni is lehet, válasz egyelőre nincs. A Magyar Orvosok Szakszervezete is csak annyit tudott meg az Operatív Törzstől, hogy majd egyszer lesz erről kormányrendelet. A kérdés azért vetődik most fel, mert egyre lazítja a kormány a mindennapi életre vonatkozó a korlátozásokat, nyílnak az éttermek, a strandok és nyílnak az országhatárok is a civilek előtt. Azaz szórakozni, utazgatni már szabad, dolgozni ezek szerint még nem.

 

Tóth Judit Mária, a szakszervezet alelnöke elmondta, hogy csupán a sajtóból tudnak tájékozódni, hivatalos információt nem kapnak. A mostani helyzet az, hogy az egészségügyi dolgozóknak külön engedélyt kell kérniük Kásler Miklóstól, ha el akarják hagyni az országot. Szabad Zoltán sebész, aki az Egyesült Királyságban dolgozik, arról számolt be, hogy a külföldi munkáltatók általában toleránsak. Ellenben könnyen elveszítheti a külföldi munkáját az az orvos, vagy ápoló, akit sokáig itthon tart a március 12-én életbe lépett kormányrendelet, csak azért, mert nem oldják fel. Márpedig rengetegen dolgoznak külföldön, sokan ingáznak.

A mozgási korlátozás már aránytalan és a szükségtelen –vélik az érintettek-, ezért petíciót írtak a miniszternek. Ebben egyebek között ez áll: „A személyek szabad mozgása és a szabad munkavállalás az Alaptörvényben és az Európai Unió szerződéseiben lefektetett olyan alapjog, amelyeknek a jelenlegi példátlan korlátozása kifejezetten káros, nagy stressz forrása. Az érintetteknek és családjaiknak sok esetben jelentős anyagi kárt, illetve hatalmas, pénzben nem kifejezhető veszteséget okoz.”

Tóth Judit Mária arról is beszélt a Reggeli gyorsban, hogy a beígért 500 ezer forintos egyszeri juttatás, amelyet az egészségügyben dolgozók kapnak, csupán kompenzációnak tekinthető. A külföldön dolgozók ennél sokkal többet vesztettek már eddig is. Ám, ha már adják, akkor kapniuk kellene például a gyógyszerészeknek, gyógytornászoknak, az idősotthonokban dolgozóknak is. Vagyis a meghatározottnál sokkal szélesebb körben kellene adni ilyen juttatást. Persze a megoldás nem az ilyen egyszeri kifizetés lenne, hanem a bérrendezés.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.06.08. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor