„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Vágó István a vírusról terjedő összeesküvés-elméletekről: Hülyeséget mondani egy tőmondatban is lehet, cáfolni már nem

1/06/2020 23:48

| Szerző: Klubrádió

Amikor az emberek hirtelen váratlan körülmények között találják magukat, gombamód szaporodnak a tévhitek, rém- és álhírek. A koronavírus-járvány kitörése után is látványosan ez történt, legfeltűnőbben az online térben. Ennek okát próbáltuk megfejteni a hazai televíziós kvízjátékok egyik legismertebb műsorvezetőjével és az áltudományosság nagy ellenfelével, Vágó Istvánnal.

2020. május 25. Vesztegzár / részlet, Vágó István (20.05.25.)
24:25
00:00

Vágó István gyógyszer-vegyészmérnöknek tanult, az átlaghoz képest kimondottan sok nyelven beszél, ezek közül négyből felsőfokon. Természettudományos beállítottságú embernek vallja magát. A racionális gondolkodást támogatja, ezért az áltudományok ellen harcoló Szkeptikus Társaság alapító tagja. A többség mégis onnan ismeri, hogy hosszú évekig ő vezette Magyarország legnépszerűbb televíziós kvízjátékát, a Legyen ön is milliomos!-t.

A volt kvízguru elmondta, egy szkeptikus soha nem állítja, hogy birtokában van minden olyan kérdés válaszának, amit idáig az emberiség feltett. Viszont a szkeptikus alaposan megvizsgálja a valóságot. És minél meglepőbb egy állítás, annál inkább szükséges bizonyítani annak tartalmát. Ő maga ateista, de megjegyezte, a vallások e szabály alól kivételt képeznek, azokra azért nem lehetséges az áltudományos jelzőt használni, mivel a vallási vezetők nem tudományos módszerrel próbáljak bizonyítani igazukat.

 
Vágó István Forrás: Facebook
 

Vágó István hozzátette, akik a koronavírus kapcsán olyasmiket állítanak, hogy egy kínai laborból szabadult el, vagy az ellene még keresett vakcinának biztosan káros mellékhatásai lesznek, azok egyetlenegy dolgot nem tesznek meg, állításaikat nem támasztják alá bizonyítékokkal, ezért ezek a feltevések áltudományosak.

Azt is kifejtette, hogy azok az emberek, akik igazán fogékonyak az összeesküvés-elméletekre, nagy valószínűséggel nincsenek felkészülve abból a területből, amit a kritikájuk tárgyává tesznek. Például, aki azt mondja, hogy Bill Gates csipet ültettet az emberek bőre alá, vagy, hogy az 5G-nek bármiféle egészségre káros hatása van, az tudományos szempontból nincsen tisztában a szóban forgó dolgok működésével.

A kvízmester véleménye az, hogy az összeesküvés-elméleteket egy igazi, jól működő demokráciában nehezebb elterjeszteni, mert, ha valami az egészségre tényleg ártalmas lenne, akkor annak a szabad sajtó utánajárna és hangot is adna.

De az emberek sokszor tudatlanok. Ez régebben is így működött, amikor olyan jelenséggel találkoztak, amit nem ismertek. Például, amíg az ókori görögök nem értették az égdörgés meteorológiai magyarázatát, azt mondták, olyankor Zeusz az olümposzi isten haragszik valamiért. De ahogyan fejlődött a tudomány, bővültek az ismeretek, ezek a magyarázatok csupán szép mesévé váltak.

Tehát a volt műsorvezető szerint érdemes nagyobb energiát fektetni a komplikált kérdések megértésébe, és nem azonnal belemenni a legegyszerűbb válasz elfogadásába. Vágó István így fogalmazott: hülyeséget mondani egy tőmondatban is lehet, de a valótlan állítással tudományosan felvenni a harcot, már csak hosszabb, összetett mondatokban lehetséges, arra pedig nagy valószínűséggel nem fognak annyira figyelni az emberek.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!/Interjú Vágó Istvánnal
2020. május 25., hétfő 20.00
Műsorvezető: Hardy Mihály