„Klubrádió
Reggeli gyors

Törvény az áldoktorok ellen

14/11/2019 11:57

| Szerző: Klubrádió

Az aposztrófos doktorok, áldoktorok, kuruzslók tevékenységét szeretné visszaszorítani a minisztérium. Büntetőjogi kategória lesz a kuruzslás vétsége.

2019. november 14. Reggeli gyors - részlet 19.11.14. Novák Hunor
05:08
00:00

Törvényjavaslatot nyújtott be az EMMI az orvosi hivatás megerősítésére. Azt szeretnék elérni, hogy tisztességtelen piaci szereplők ne téveszthessék meg a betegegeket, azaz ne nyújthassanak bizonytalan minőségű, tisztázatlan hátterű egészségügyi szolgáltatásokat. A javaslat meghatározza a nem konvencionális gyógyító eljárások fogalmát, a kuruzslás megjelenik a büntetőjogban, és azok is büntethetők lesznek, akik szakképzettséget igazoló okmányt adnak ki úgy, hogy erre nem jogosultak.

Dr. Novák Hunor gyermekgyógyász szerint a javaslat jó irányban mutat, csak kissé elkésett. Az úgynevezett aposztrófos doktorok ellen például hatásos lehet. Ez egy speciális fogalom, illetve találmány, egy gyulai székhelyű egyesület adott ki százezrekért aposztrófos doktori címeket: 'dr. XY. Kevesen veszik észre a kis vesszőcskét a dr. előtt. A megtévesztő jelölés visszaélésekre adott lehetőséget, miközben az illetőknek sok esetben nem csak diplomájuk, de érettségijük sem volt. Akadt a friss doktorok közt műkörmös, meg kőműves is.

Az áltudományos „gyógymódokat” ugyanakkor nehéz lesz visszaszorítani. Ilyen Novák Hunor szerint a homeopátia, amelyet a Semmelweis Egyetemen már nem fogadnak el, mint ahogy hatástalannak tartják nagy orvosi szervezetek is. De hirdetnek már kristálygyógyászatot, szellemgyógyászatot, sőt szellemsebészetet is. Ma egy orvosi diploma mögé bújva bármit megtehet az ember, és ez ellen az új törvénnyel is nehéz lesz fellépni – mondja dr. Novák Hunor.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.11.14. 09:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes