„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hogyan lehet fogást találni az Orbán-rendszeren? – Vágó István válaszol

8/07/2019 18:34

| Szerző: Klubrádió

Rá kell venni az Európai Bizottág várható új elnökét, Ursula von der Leyent, hogy segítsen megszüntetni az kormány uralmát a magyarorszgi média nagy része felett, különben nehéz lesz leleplezni az Orbán-rezsimet az emberek nagy része előtt. Amúgy pedig nem a jogállamról kell szónokolni, ha valaki tenni akar a demokráciát leépítő Fidesz-hatalom ellen – mondta Vágó István, a DK politikusa a Klubrádió új sorozatában.

2019. július 08. Megbeszéljük/Interjú Vágó Istvánnal (2019.07.08.)
18:14
00:00
Új rovatot indított Megbeszéljük című műsorában Bolgár György. A riporter közéleti személyiségeket kérdez arról, szerintük milyen módszerrel lehet ráébreszteni a magyar társadalmat arra, hogy az ország a diktatórikus egypártrendszer felé menetel. Vajon mi az, amire az emberek felfigyelnek, ami érzékenyen érinti őket, és mi az, amin keresztül mindezt világossá lehetne tenni? A riporter szerint ez a megoldandó probléma.

Az első részben Vágó István, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja, egykori televíziós műsorvezető mondta el, szerinte mi lehet a válasz. Közben a két beszélgető latin tudását is összemérte.

Könnyű őket gyepálni

Vágó azzal kezdte, hogy aki gyűlöletre épít, az rövid távon győz – szerinte ezt ismerte fel a Fidesz néhai tanácsadója, az amerikai Arthur Finkelstein. Hosszú távon azonban ez a fajta politizálás kataklizmát okoz – ezt pedig a migránsozó embereknek kellene felismerniük – hangsúlyozta a DK-s politikus, aki történelmi példaként a harmincas évek Németországának antiszemita propagandáját és annak következményeit hozta fel.

Megjegyezte, szerinte a migránsok – sőt, legutóbb a tudósok után – a hatalom újabb célpontot talál magának, szerinte legközelebb a homoszexuálisokat. Mindegyik csoportra jellemző, hogy kevesen alkotják – migránsból is csak épphogy akad Magyarországon –, ezért könnyű őket „gyepálni”.

A Fidesz túljárt az eszükön

Fontos szerinte azonban, hogy az Orbán-rezsim valódi arcát elsősorban nem a jogállamról mondott szónoklatokkal lehet megmutatni a társadalomnak, hanem például azzal, ha ellenfelei a hatalmat nevetségessé teszik a hazugságai leleplezéseivel. De a nyilvánvaló igazságokat el is kell juttatni valahogy az emberekhez, amihez pedig az kell, hogy az ellenzék üzenetei megjelenhessenek a médiában – a közszolgálati televízióban is. A helyzet ebben a tekintetben ugyanis tragikus – fogalmazott.

Ha belföldről nem lehet elérni a helyi és országos szinten is kiegyensúlyozott média megteremtéséről szóló, hivatalos médiahatósági szabályok betartatását, akkor az Európai Unióhoz kell fordulni. Igaz, ha ezt valaki megteszi, akkor a rezsim hazaárulással vádolhatja, ami meg szörnyű – tette hozzá.

 
 Gyógyírt a bajra - Vágó István Forrás: Facebook
 

Vágó szerint azonban a lényeg, hogy a mai magyar médiahelyzet alkotmányellenes, és abban hogy ez így lehet, az is közrejátszik, hogy a kormányzat annak idején túljárt a demokratikus erők eszén. A rezsim először megregulázta az Alkotmánybíróságot, majd ezt követően hozta meg a médiatörvényt, amelyet a testület már nem volt képes érdemben befolyásolni. A jogszabályt, kis részben, végül csak brüsszeli nyomásra módosították.

Ha tehát az alkotmányellenes médiahelyzeten idehaza nem lehet változtatni, akkor az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyent kell rávenni, hogy képviselje ezt az ügyet. Rogán Antal propagandaminiszter szerint a hétgyermekes német családanya úgy is tiszteli Magyarországot, és ha ez így van, amikor meg is teszi, amit az ellenzék kér tőle – tette hozzá Vágó.

Pacal- helyett körömpörkölt?

A DK elnökségi tagjai arra is felhívta a figyelmet, szerinte mintha a Fidesz környékéről vészesen fogynának az értelmiségi, gondolkodó emberek. Ma Németh Szilárd, Tállai András, Kósa Lajos, ifjabb Lomnici Zoltán meg Fricz Tamás a háttér. „Felmerül a kérdés, ha Németh Szilárd pacalpörköltet főz, akkor nekünk körömpörköltet kell? Nem tudom” – mondta Vágó, aki szerint ezeknek az embereknek az érvrendszerével nehéz harcolni.

A jogállam fontosságának szajkózása helyett tehát inkább apró pici példákon keresztül kell bebizonyítani, miért rossz a mostani rezsim. Ennek egyik módja lehet az is, ha az ellenzék szembeállítja a Fidesz 1990-es, írásba foglalt liberális elveit jelenlegi politikájával. A kormánypárt egykori programja valódi kincsestár, minden szava ellentétes azzal, amit a fideszesek manapság mondanak – jegyezte meg a DK-s poltikus.

„Ceterum censeo, a médiahelyzeten kell változtatni, különben nem tudjuk elmondani, nem érjük el az embereket” – summázta véleményét Vágó, amire egyből jött Bolgár György szintén latinos reakciója. „Carthaginem esse delendam” – fejezte be a riporter a Vágó által megidézett catói gondolatot, amire Vágó ironikusan annyit mondott, „jaj, az is egy szép ellenzéki vízió volt”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Vágó Istvánnal
2019. július 08., hétfő 16.15
riporter: Bolgár György