„Klubrádió
Reggeli gyors

A sajtókamara teljes szerkesztőségeket tenne tönkre

7/05/2019 12:11

| Szerző: Klubrádió

Úgy tűnik, veszélyben van a maradék sajtószabadság. A tervezett kamarára semmi szükség, arra lenne alkalmas, hogy lehetetlenné tegye a független újságírást.

2019. május 07. Reggeli gyors - részlet 19.05.07. Sajtókamara
15:38
00:00

Bár erősen aggódik az Európai Unió a magyar sajtószabadságért, folyamatosan küldi a jelzéseket, a kormány újabb és újabb ötletekkel áll elő. Orbán Viktor személyesen szabta meg az irányt, amely szerint új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség. Ezen belül óriási szerepet kapna a Petőfi Irodalmi Múzeum, ami irányítana egyfajta újságíróképzést is, az alábbi szellemben:

„Cél egy jól felkészült, tájékozódni és elvonatkoztatni tudó, kritikus gondolkodású, felelősségteljes, a magyar érdekeket szem előtt tartó újságírók képzése, akik képesek lesznek alakítani, ezáltal jobbá tenni a világot”. (Forrás: HVG)

Átadták a Magyar Filmkritikusok Díját
 
Hargitai Miklós
 
Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Szövetségének (MÚOSZ) elnöke Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 
 

Semmi szükség egy sajtókamarára

A kormány tervei között van egy újságírói kamara létrehozása is, amibe a kiadókat terelnék, s rajtuk keresztül a jelenleg dolgozó sajtómunkásokat. Azzal a felkiáltással, hogy egységes szabályozásra van szükség. Ilyen testületre nincs szükség – mondja Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke. Vannak egységes szabályok, etikai elvek, amelyeket a nem kormánypárti média többnyire betart, ha mégsem, akkor közbelép az önszabályozó testület. A kormányközeli sajtó döntő része pedig egy kézben van, ott a tulajdonosnak, munkáltatónak kellene rendet raknia, hisz épp azon az oldalon szegik meg többször a szakma szabályait.

Hargitai Miklós is csak félhivatalos információkból ismeri a leendő kamaráról szóló terveket, de ami eddig tudható, az alapján a szakmai szervezeteknek tiltakozniuk kellene, mégpedig egységesen, hiszen egyik szervezettel sem egyeztettek előzetesen. Eddig úgy tűnik, a szakma eléggé egységes, megegyeztek, hogy külön-külön egyik sajtószervezet sem fogadja el a kormány tárgyalási kezdeményezését, nem hagyják, hogy a hatalom kijátssza őket egymás ellen.

Teljes szerkesztőségeket tehet tönkre a kamara

Rengeteg diszkriminációra adna lehetőséget, ha létrehoznák a sajtókamarát – véli Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója. Például aki nem tagja, az nem mehetne be sajtótájékoztatókra, hivatalos eseményeken nem vehetne részt, el lenne zárva különböző információktól. Igaz, hogy a független újságírók számára a hivatalos sajtótájékoztatók nem sok mindent jelentenek, a valódi információkat ki kell nyomozni, vagy kiperelni, de az rengeteg időt és energiát vesz igénybe.

A másik veszélyes elképzelés a bérminimum bevezetése lenne. A független szerkesztőségek ugyanis valószínűleg nem tudnák ezt megadni a munkatársaknak, vagyis ellehetetlenülnének.

Urbán Ágnes nem tartja valószínűnek, hogy a nem kifejezetten kormánypárti újságírók önként és lelkesen lépnének be a kamarába, de ha a másik lehetőség a pálya elhagyása, akkor mégis rákényszerülnének. Az úthenger pedig előbb-utóbb mindenkit eltapos.

Dési János interjúit a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI, Mohai Balázs.