„Klubrádió
Hetes Stúdió

Gesztus, törvény, számadás, inkompetencia, és ami kimaradt – Hetes Stúdió-ajánló

6/06/2020 10:45

| Szerző: Klubrádió

Trianon Szlovákiában. A Rosa Parks Alapítvány a diszkriminációról és az integrációról. Az Orbán-rendszer 10 éve. Mi történik az Egyesült Államokban? És mi lesz a magyar egészségüggyel, illetve lesz-e újabb hulláma a járványnak?

2020. június 06. Hetes Stúdió (2020. június 06., szombat 15:00)
107:37
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter
Igor Matovic szlovák miniszterelnök a trianoni évfordulón száz magyarral találkozott a pozsonyi várban, és megértő elfogadó, együttműködést igérő magatartást tanusitott, a Magyar Közösség Pártja azonban a gesztusnál többet, a magyarok államalkotó közösségének, és a magyar nyelv hivatali használatának elismerését követeli. Száz év után a Felvidéken. Huncik Péterrel (pszichiáter, politikus, író, a 90-es évek elején Vaclav Havel tanácsadója is volt) beszélgetünk. A pozsonyi találkozó ellen a Smer, Robert Fico szocdem pártja tiltakozott.

A Lex Gyöngyöspata a parlament előtt. A törvényjavaslat szerint az oktatási hátrányokat nem pénzzel, hanem az oktatásban nyújtott plusz szolgáltatásokkal kell majd ellentételezni. A benyújtó miniszteri biztos szerint vége a Soros-szervezetek pénzszerző akcióinak. Kegye Adél ügyvéddel, a Rosa Parks Alapítvány vezetőjével beszéltük meg, vége lesz-e ettől a diszkriminációnak, és hogy jön-e az iskolarendőrségtől jobb világ az iskolákra.

Tíz év után az alvégen – már ami a politikai intézmények függetlenségét, a szakmai autonómiák működését, a sajtó szabadságát, a szegénységet és a korrupciós állapotokat illeti. A kormányfő szerint azonban ez a tíz év száz év óta a lehetséges világok legjobbikát teremtette meg. Minden attól függ, honnan nézzük? Márciusi felmérés: Hogyan ítél a közvélemény? Józsa Márta összefoglalójában szó volt a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung által megrendelt felmérés, amelyet a Závecz Research végzett.

10 év Orbán

Amerikát több mint ötven éve nem látott társadalmi és politikai földrengés rázza, és a helyzet attól is nehéz, hogy hatvanas évektől eltérően most nem lehet törvényalkotással oldani a problémákat, jogi egyenlőtlenség nincs, diszkrimináció és szociális egyenlőtlenség viszont bőven. Az inkompetens elnök mindenesetre a népszerűségi lista alját kezdi látogatni. Hétköznapi interjúk Amerikából: Csernyánszky Judit Washington DC-ben David West kosárlabdaedzőt, Minneapolisban pedig Joy Marsh Stephens igazgatónőt, a városi hivatal Faj és Egyenlőség Főosztályának vezetőjét kérdezte.

A műsor második órájában Dr. Lénárd Rita a Magyar Orvosi Kamara alelnöke várta az önök kérdéseit, a járvány múltáról, egy megjósolt második hullámról, a megmaradt korlátozásokról, a háziorvosok helyzetéről, vagy arról, játszhat-e gyógyító szerepet a belügy az egészségügyben.

Hetes Stúdió
2020. június 6. szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor
Szerkesztő: Bálint Judit