„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyöngyöspata: „Orbán megbocsáthatatlan dolgokat mondott”

21/02/2020 13:37

| Szerző: Klubrádió

Kaltenbach Jenő jogtudós, korábbi kisebbségi ombudsman szerint Gyöngyöspata ügyében a miniszterelnök megbocsáthatatlan nyilatkozatokat tett, amelyek ellen fel kell szólalni. A nemzeti konzultációt a demokrácia megcsúfolásának nevezte, és azt is mondta, a Fidesz-rezsimet már a saját alkotmánya se érdekli.

2020. február 21. Reggeli gyors / részlet, Kaltenbach Jenő (19.06.19.)
04:55
00:00

Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján a gyöngyöspatai iskolákban szegregált oktatást elszenvedő romáknak megítélt bírósági kártérítést munka nélkül szerzett pénznek nevezte, amelyet egy „etnikailag meghatározó csoport tagjai” kapnak. Szerinte ez ellentétben áll a többség igazságérzetével. Vasárnap tüntetés lesz Budapesten, az egyik megszólalót, Kaltenbach Jenő jogtudóst, korábbi kisebbségi ombudsmant (1995-2007) kérdeztük.

Új városok - Gyöngyöspata
 
Üdvözlő tábla a Heves megyei Gyöngyöspatán 2013. július 12-én. Gyöngyöspata azon tizennyolc település egyike, amelynek városi címet adományozott a köztársasági elnök 2013. július 15-ei hatállyal. MTI Fotó: Komka Péter
 
 


Azt mondta: eléggé veszélyes stádiumba érkezett az ország, már nem segít más, csak az, ha a tisztességes, becsületes demokraták kiállnak, és megmutatják, hogy számukra a békés, konszolidált társadalom fontosabb, mint a hatalom megszerzése (amelynek megtartása szerinte a mai hatalom egyetlen célja). Gyöngyöspata ügyében elhangzott a miniszterelnök szájából néhány megbocsáthatatlan nyilatkozat, ezt mindenképpen szóvá kell tenni, és brutális támadás érte a független bíróságokat is, a demokrácia egyik, az alaptörvény által is védett egyik biztosítékát. A Fidesz-rezsimnek már a saját alaptörvénye se számít – tette hozzá.

A nemzeti konzultáció szerinte a demokrácia megcsúfolása, elgondolkodtató, hogy ezzel az eszközzel Hitler is élt. Semmire nem jó, csak a hatalom mondandójának legitimációjára, mert tendenciózusak a kérdések, félig meg vannak fogalmazva a válaszok, ráadásul senki nem látja, hogy hányan küldik vissza és mit válaszolnak egyáltalán. Kaltenbach Jenő hangsúlyozta: fel kell rázni a társadalmat, mert ha ez nem történik meg,

A vasárnapi tüntetés a Nyugati téren kezdődik és a Kossuth téren lesznek beszédek, felszólal mások mellett L. Ritók Nóra pedagógus, Iványi Gábor lelkész, Csemer Géza, a gyöngyöspatai roma kisebbségi önkormányzat elnöke és Setét Jenő polgárjogi aktivista.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Komka Péter/MTI

Reggeli gyors
2020. február 21., péntek 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szücs Róbert