„Klubrádió
A lényeg

A fiataloknak is üzent Orbán Viktor

16/02/2020 17:49

| Szerző: Klubrádió

Megtartotta évértékelőjét Orbán Viktor miniszterelnök.  Azzal kezdte beszédét, hogy örül, hogy nem száz éve mond beszédet, mert sokkal nehezebb dolga lett volna.

Orbán Viktor úgy látja, mindent sikerült elérniük az elmúlt tíz évben, amit szerettek volna. A vita azonban azóta zajlik a világban, minek kell hívni a rendszert, amit ők itt Magyarországon felépítettek. Orbán Viktor szerint a liberális brüsszeli euroblabla néven nem lehet elmesélni, mi történik Magyarországon. Hogy a magyarok nem pusztán nagy fába vágták a fejszéjüket, hanem egyenesen egy őserdőbe, és sikeresen ki is találtak belőle. Úgy fogalmazott, mi vettük a bátorságot és nemet mondtunk az IMF-nek.

Orbán Viktor nem hagyta ki Soros Györgyöt sem, aki szerint háromszor akart minket kifosztani. A fiatalokról azt mondta a miniszterelnök,  10 év alatt felnőtt egy generáció, amelyik már hírből sem ismeri, mit jelent az, hogy megszorítás, öszödi beszéd, rendőrattak és azt sem tudják, mi az a nokiás doboz. Aki sohasem látott medvét, nem is fél tőle, de jó ha tudjátok, hogy a medve nem játék - üzente a fiataloknak. 

A Gyöngyöspatai ítéletről is beszélt a miniszterelnök. Azt mondta, nem lehet érzelmek nélkül beszélni arról, hogy cigány családok tízezrei állják meg a helyüket a munkaerőpiacon Magyarországon, és ezzel kivívják mindannyiunk erőfeszítéseit . Személyes ügyének nevezi, hogy felszámolja a szegénységet Magyarországon.  

Arról is beszélt, hogy nő a magyar export, több iparágban az első 20-ban szerepel ez a „10 milliós kis ország”. Ez szerinte a magyarok tudásának köszönhető, ezért „lehetnének mértéktartóbbak, akik a magyar pedagógusokat, oktatási rendszert gyepálják”. Azt állította, hogy a konjunktúrának köszönhetően a társadalom széles rétegei élnek sokkal jobban, mint tíz éve.

Orbán Viktor szerint hiába néz ki jól, amit elért, ez mégsem az aranykor.Azt mondta, klímaválság, demográfia válság is fenyeget, és az európai gazdaság egén is sötét felhők gyülekeznek ezért riadót kell fújnia.  A kormányfő közölte, a kormány a héten klímavédelmi akciótervet fogadott el, 2030-ra a hazánkban termelt energia 90 százaléka széndioxid-mentes lesz. Bej: orbán klíma

Orbán Viktor értékelte a családvédelmi akciótervet is. Azt mondta, hogy a babaváró hitel ugyan nagyon népszerű volt, sokan kötnek házasságot, kevés az abortusz, mégis továbbra is fogy a magyar. A gyermek nem pénzkérdés, de számítanak az anyagiak. Olyan intézkedés kell, hogy a gyermeket vállalók valóban jobban járjanak, mint azok, akik nem így tesznek-tette hozzáA családvédelmi lépéseket a kormány folytatni akarja. A miniszterelnök többször hangoztatta, hogy az új támogatásokat a pénzügyi mozgástér függvényében hozzák meg. De megemlítette, hogy a háromgyermekes anyákra is ki akarja terjeszteni az szja-mentességet.

A munkahelyek megőrzése lesz a legfontosabb feladat. Ezért folytatódik az adócsökkentés, a kisvállalkozási adót és a munkát terhelő adókat csökkenteni fogja a kormány.A nyugdíjak reálértékét megőrzi a kormány.

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke úgy reagált Orbán Viktor beszédére, hogy a miniszterelnök történelmet akart írni, de rémregény lett belőle. Soha a demokratikus Magyarország történetében nem volt olyan megosztott az ország, mint most. Soha nem fordult egymással szembe magyar a magyarral annyira, mint az elmúlt 10 évben. Magyarország az elmúlt 10 évben a lemaradók, a vesztesek közé került. Iskolarendszerünk széthullóban, minden harmadik iskola tanárhiánnyal küzd. Orvosi rendelőink, kórházaink egyre kevésbé képesek a gyógyulás reményét és képességét hordozni, ezzel szemben a drámai orvos- és nővérhiány mellett növekednek a várólisták, nálunk halnak meg Európában a legtöbben megelőzhető betegségekben. A kormányzati propaganda fénypontjában álló családvédelmi akciótervek ellenére békeidőben még soha nem született olyan kevés gyermek, mint a tavalyi esztendőben. A cinikus nyugdíjpolitika miatt a mai nyugdíjasok egyre rosszabbul élnek a még aktív polgártársaikhoz képest.

A Liberálisok úgy reagáltak az évértékelőre, hogy a gyűlöletkeltéssel, Soros György, a cigányok és a meleg közösség megbélyegzésével nem lehet eltakarni a keserű valóságot, az Orbán-kormány a páratlan gazdasági lehetőségek ellenére is egyre rosszabbul teljesít. A mindent átható korrupció során közpénzek százmilliárdjai vándorolnak a miniszterelnök köreihez, miközben az alapvető szolgáltatások kritikán aluli színvonalúak. Joggal elégedetlenek a tanárok és a diákok, joggal dühösek az orvosok és betegeik. Az emberek okkal érzik úgy, hogy kihagyják őket a döntésekből, a Fideszben a pártállami időkhöz hasonlóan, mindenről önkényesen és önhatalmúlag döntenek.

A Párbeszéd úgy reagált a miniszterelnök évértékelője, hogy Orbán Viktor megfáradt Bástya elvtársat játszott évértékelőjén.Tragikus helyzetben van az egészségügy, de arra nem volt Orbán Viktornak  válasza, hogyan oldja meg a várólistákat, az orvosok és az ápolók béreit, a rákos halálozások csökkentését. Szabó Tímea a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke úgy fogalmazott, az oktatás romokban, de ott sem hallottuk, hogyan javul a gyerekek teljesítménye, és hogyan állítsuk meg a tanárok folyamatos pályaelhagyását. Lakhatási válság van, de nem lettünk okosabbak abban, hogyan lesz a fiataloknak otthona, a szegénységben élőknek kifizethető gázszámlája. Nem halljuk, mi a kormány terve a meg nem született első és második gyermekekkel kapcsolatban. De a kormány klímatervével is probléma van: az, hogy az nem klímaterv. Orbán a klímaválság kapcsán nemhogy válaszokat nem ad, de még a kérdéseket sem érti.

A Republikon intézet elemzője szerint Orbán Viktor beszéde azt a célt szolgálta, hogy sikereket és magabiztosságot sugározzon.Virág Andrea azt mondta a Klubrádiónak, a beszéd szerinte kijelölte a következő időszak kommunikációját, viszont az ellenzékről alig mondott valamit,  az oktatás és az egészségügy bajairól pedig hallgatott.