„Klubrádió
Reggeli gyors

„A nemzeti konzultáció a megkülönböztetést tünteti fel elfogadhatónak”

19/02/2020 15:53

| Szerző: Klubrádió

A nemzeti konzultáció romákkal kapcsolatos kérdése azt sugallhatja, hogy elfogadható lehet a romák szegregációja Kende Anna szociálpszichológus szerint, így egy olyan normát közöl, amely az előítéletes embereket tettekre is feljogosíthatja.

2020. február 19. Reggeli gyors / részlet, Kende Anna (20.02.19.)
12:31
00:00

A nemzeti konzultációról is volt szó a Reggel Gyorsban; műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre szerint Orbán Viktor úgy látja, a konzultáció a demokrácia helyett van, manipulatív, primitív kérdések leleplező gyűjteményeként. Szerinte most gyakorlatilag azt kérdezi a miniszterelnök a „fehér, keresztény, heteroszexuális törzsközönségétől, hogy ugye ön szerint sem jár ugyanaz a jogorvoslat a romáknak”, mint az említetteknek.

Kende Anna, szociálpszichológust, az ELTE PPK Szociálpszichológia tanszékének vezetőjét, egyetemi docenst kérdeztük arról, hogy pszichológusok is állást foglaltak a nemzeti konzultáció ellen. Azt mondta: pszichológusként és különösen szociálpszichológusként azért gondolja, hogy ezt elfogadhatatlan megkérdezni, mert szerinte egy ilyen kérdésfeltevés alkalmas lehet arra, hogy a romák szegregációját indokolja, valamint feljogosíthatja diszkriminációra vagy valamilyen tettre azokat, akik velük szemben ellenérzéseket, előítéleteket táplálnak.

A konzultáció megfogalmazása tehát a megkülönböztetést tünteti fel elfogadhatónak, ezzel közöl egyfajta normát. Sok évtizednyi kutatás alapján ki lehet jelenteni, hogy ez valóban káros lehet és olyan konfliktusokat generálhat emberek között, amilyeneket egy kormány se akarhat a saját állampolgárai között – mondta. Veszélyesnek tartják ezt a fajta politizálást, amely a kutatási eredmények alapján is rövid távon sikeres lehet, mobilizálhatja az embereket ilyen hangulatkeltéssel.

Pont nemrég egy reprezentatív felmérésből azt látták, hogy a lakosság nagy része közömbös a romákkal szemben, viszont körülbelül egyharmada egyetért a nyíltan sztereotipizáló üzenetekkel, fogékony erre. Akik erősen előítéletesek, azok ilyen üzenetekkel körbe véve hajlandók akár tettek szintjén is a roma emberek ellen fordulni. Hangsúlyozta: a kormánynak ezt meg kellene akadályoznia, nem politikai tőkét kovácsolnia belőle.

 
Egy régebbi nemzeti konzultáció (kép: Wikipedia)
 
 


Kende Anna közölte: amikor a bevándorlóellenes kampány elején megkérdezték arról, hogy ez jó hír-e például a magyarországi romáknak, ő azt mondta, egyáltalán nem, mert lehet, hogy ők egy adott nap nem szerepelnek a médiában negatív kontextusban, de ha szítják a gyűlöletet, az megmérgezi a közhangulatot és többen érezhetik úgy, hogy elfogadható a gyűlölködés. Hozzátette: Donald Trump amerikai elnök megválasztása után kimondottan jobban gyűlölték azokat a csoportokat, amelyeket megnevezett, ugyanazok az emberek, akik három héttel korábban még nem mondták ezt. Trump megválasztása megerősítette őket, hogy helyes a véleményük és bátrabban kifejezték.

Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a gyöngyöspatai romáknak a szegregált oktatás miatt megítélt összeg (körülbelül 60 emberre jutó 100 millió forint) munka nélkül kapott pénz, amely egy etnikailag meghatározott csoporthoz köthető. Szerinte igazságot kell szolgáltatni a gyöngyöspataiaknak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Gyöngyöspata (MTI/Komka Péter)

Reggeli gyors
2020.02.19. 08:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre