„Klubrádió
Reggeli gyors

Cigánynak nem lehet igaza?

18/02/2020 13:23

| Szerző: Klubrádió

Budapestre szerveznek tüntetést a romák, hogy tiltakozzanak Orbán Viktor romaellenesnek tartott nyilatkozatai miatt, és kiálljanak a jogegyenlőség mellett. Csemer Géza gyönygyöspatai roma önkormányzati elnök szerint úgy tűnik, egy cigány embernek akkor sem lehet igaza az állam szerint, ha a bíróság igazságot szolgáltatott neki. Más aktivisták ennél keményebb szavakat mondtak Orbánról.

2020. február 18. Reggeli gyors - részlet 20.02.18. Csemer Géza
02:53
00:00

Igazságtalanság, hogy a kormány megvétózza a gyöngyöspatai roma diákok szegregált oktatása miatt hozott jogerős bírósági ítéletet – summázta a történteket Csemer Géza, a Gyöngyöspatai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Úgy véli, ezzel a kormányzati hozzáállással nagyon sok ember nem ért egyet, s nem csak a romák. Hová jut ez az ország, ha így folytatódik? - tette fel a kérdést. Egy cigány embernek akkor sem lehet igaza az állam szerint, ha a bíróság igazságot szolgáltatott neki.

Ezért szerveznek vasárnapra a budapesti Nyugati térre tüntetést, ahonnan majd átvonulnak a Kossuth térre.

Orbán Viktor január 9-én, éves sajtótájékoztatóján a hatvan roma diáknak megítélt közel százmillió forintos kártérítésről azt mondta, ha ő Gyöngyöspatán élne, mégiscsak megkérdezné, az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a vele egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül.

Gyöngyöspatai iskolaügy
 
 Diákok a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola előtt 2020. január 21-én. A Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete a roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot szegregáció miatt. Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ezen a napon tartott helyi sajtótájékoztatóján elmondta: az ügyben közvetlenül az érintett családokkal kell folytatni a kártérítésről kezdeményezett egyeztetést, mert az ügyben pert kezdeményező alapítvány "eljátszotta hitelét, miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében". Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellőzése, illetve az azt helyettesítő személyre szabott oktatási lehetőségek elfogadása és biztosítása érdekében. MTI/Komka Péter
 

 

Még nincs végleges döntés

A Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberben döntött úgy jogerősen, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában a 2004 és 2017 között bevett gyakorlatnak számító elkülönített és alacsonyabb színvonalú oktatás sértette a felperes diákok jogait.  A döntés azután született, hogy egy másik perben jogerős ítélet mondta ki az etnikai alapú szegregáció megtörténtét.  

A Kúria azonban januárban azt közölte, nincs végleges döntés, mert a szeptemberi jogerős ítélet ellen felülvizsgálati kérelem érkezett hozzájuk, tehát az ügy még folyamatban van, igaz, a kártérítésről szóló döntés végrehajtását nem függesztették fel.

Kemény szavak

Orbán Viktor közben kitart a véleménye mellett, hogy a kártérítést nem fizetik ki. A témát előhozta a februári évértékelő beszédében is, és az úgynevezett nemzeti konzultációban is ott lesz a kérdések között, tehát láthatóan fontosnak tartja. Kérdés tehát, hogy ilyen helyzetben milyen hatás várható egy demonstrációtól? Csemer Géza erre azt mondja, talán egyszerűbb lett volna kifizetni a kártérítést, mint konzultációra költeni jóval több pénzt.

Orbán álláspontját több civil aktivista is elítélte, így Setét Jenő az Idetartozunk Egyesülettől, valamint a kisváros érintett romáit a perben képviselő Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány jogásza, Farkas Lilla is kemény szavakat mondott a miniszterelnökről.

Csemer Géza reméli, hogy az ügy mihamarabb lezárul. Erre van is esély, mert Rétvári Bence államtitkár sürgős eljárást kért a Kúriától, amely várhatóan áprilisban tárgyalja is az ügyet. Úgy hírlik, hogy ráadásul nyilvános ülésen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2020.02.18. 06:00
Műsorvezető: Dési János