„Klubrádió
Reggeli gyors

Jön az újabb nemzeti konzultáció

13/02/2020 13:28

| Szerző: Klubrádió

Egyben kell tartani a Fidesz-tábort, itt az ideje a mozgósításnak. Nagyjából erre utal Orbán Viktornak a kormánypárt frakcióülésén elmondott beszéde.

2020. február 13. Reggeli gyors - részlet 20.02.13. Mikecz Dániel
10:12
00:00

A legújabb konzultációnak nevezett propaganda-hadjáratban szó lesz a gyöngyöspatai romák ügyéről, a börtönkártérítésről, a feltételes szabadlábra helyezés szigorításáról, a bírói korrupció gyanújáról. A miniszterelnök szerint „egyes aktivistacsoportok számára az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál”.

Mikecz Dániel politológus, a Republikon Intézet vezető kutatója szerint a témákra és a mozgósításra is lehetett számítani. Orbán Viktor már rég kimondta, hogy a mozgalmi kormányzást tartja célravezetőnek, aminek alapvető eleme a mozgósítás, amikor bizonytalan a tábor. Igyekszik tehát egyben tartani a szavazóit, sőt bizonytalanokat is maga mellé akar állítani.

Persze abban lehetett némi bizonytalanság, hogy a romák kártérítésének ügye lesz-e a téma, amivel jól lehet polarizálni a társadalmat. Korábban ugye a migrációt használta fel, de ahhoz kevés itt a bevándorló, hogy ez hatásos legyen. A romák elleni propaganda kétségtelenül hatékonyabb, ám veszélyesebb is, mert olyan társadalmi konfliktusokhoz vezethet, amelyeket talán a fideszes vezetők sem szívesen vállalnak be.

A másik veszély az lehet, hogy ezekben témákban jogerős bírói döntéseket kritizál a kormány. Vagyis a végrehajtó hatalom az igazságszolgáltatás ellen kampányol. Ez ráébreszthet embereket arra is, hogy mit jelent a 7-es cikk szerinti eljárás, mi az a jogállam. 2022-ben mintegy félmillió új szavazó lesz, és egyáltalán nem vehető biztosra, hogy őket ezekkel a kérdésekkel lehet megszólítani.

Többször felmerült az is, hogy vajon készül-e mostanában kormányátalakításra Orbán Viktor. Mikecz Dániel szerint ez nem jellemző rá. Inkább a feladatokat szokta átcsoportosítani, vagy legfeljebb államtitkárokat cserél. Tehát minisztercsere nem igazán várható.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás.

Reggeli gyors
2020.02.13. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes