„Klubrádió
Megbeszéljük...

Miért pont Bayer szónokolt a gyűlölet ellen? Válaszol a Fidesz

4/02/2020 20:24

| Szerző: Klubrádió

Hollik István KDNP-s képviselőt, a Fidesz kommunikációs igazgatóját arról kérdeztük, miért pont a cigányellenes és antiszemita írásairól is ismert Bayer Zsolt publicista volt a rasszizmus ellen meghirdetett kormánypárti tüntetés vezérszónoka.

2020. február 04. Megbeszéljük / részlet, Hollik István (20.02.04.)
22:22
00:00
Bayer Zsolt Cigányliszka című cikkében a többi között azt írta: „Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba. Ha időközben körbeállják autónkat a cigányok, még inkább tapossunk bele a gázba”. A zsidóságot sem kímélte: „Magyarországból »bűz árad« – írja valami Cohen névre hallgató, bűzlő végtermék valahonnét Angliából. Cohen, meg Cohn-Bendit meg Schiff” – olvasható Bayer 2011 januárjában megjelent publicisztikájában. A szerző szerint „sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben”. Itt egy tízes lista Bayer legsúlyosabb kijelentéseiről.

A tüntetést a DK-s Niedermüller Péter egy fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakkal kapcsolatos kijelentése miatt szervezte az erzsébetvárosi Fidesz, és Hollik István Niedermüllerrel vont párhuzamot, azt mondta: az erzsébetvárosi polgármester politikus, Bayer Zsolt pedig publicista, és azt gondolja, meg kell köszönni neki, hogy kifejezetten visszafogott volt a tüntetésen. Abban, amit ott elmondott, szerinte senki nem találhat kivetnivalót. (Bayer beszédében egy helyen tanárverőkről, iskolakerülőkről, osztálytársaikat bántalmazókról beszélt, akik ehhez képest milliós kártérítést akarnak; nem nehéz észrevenni a párhuzamot Orbán Viktor miniszterelnök gyöngyöspatai romákról elhangzott beszédével – a szerk.).

Hollik István szerint van egy baloldali eszmei irányzat, amely a tradicionális értékek alapján élő fehér európai (vagy amerikai) középosztályt tartja minden probléma gyökerének, és ezt hozta be a magyar politikába Niedermüller Péter. 

Niedermüller Péter lemondását követelték Budapesten
 
Bayer Zsolt publicista felszólal a Niedermüller Péter (Demokratikus Koalíció) erzsébetvárosi polgármester lemondását követelő tüntetésen a VII. kerületi városháza előtt 2020. január 30-án.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

 

A kormánypárti politikus szerint Gyöngyöspata ügyében „nagyon könnyű igazságot tenni egy budapesti rádióstúdióból”, de Bayer Zsolt elment oda, beszélt cigány és nem cigány emberekkel is, és „pontosan tudja, mi a helyzet”. Egyéb publicisztikáiban pedig – ahogy Hollik fogalmazott – „nagyon érzelemdús” és sokszor sértő kijelentéseket tesz, de ha bárki úgy érzi, hogy ez rá nézve sértő, akkor elégtételt kérhet, mert „Magyarországon jogállam van”, így bírósághoz fordulhat.

Közölte: nem tiszte megvédeni Bayert, aki nem egy politikai közösség nevében szólalt fel, de azok az írásai, amelyek „tűnhetnek úgy, mintha valakit ki akarnának rekeszteni”, egy bizonyos helyzetben íródtak. Például arra, amikor Daniel Cohn-Bendit volt európai parlamenti képviselő „hazug vádakkal támadta Magyarországot”. Műsorvezetőnk, Bolgár György közölte: nem, Schiff András zongoraművész egy megjegyzésére reagált, csak valahogy belekerült még két zsidó származású szereplő. 

Hollik István a tüntetésen elmondott beszédében azt mondta, keresztény ember csak demokrata lehet. Amikor felvetettük Horthy, Gömbös, Imrédy, Darányi, Bárdossy, Sztójay nevét, ezt azzal egészítette ki: Schumanntól Adenaueren át Helmut Kohlig, az elmúlt 50-60 év kereszténydemokrata politikája alapján kimondható, hogy Európában aki keresztény, az csak demokrata lehet. A kereszténység a szó „eredeti, nemes” értelmében toleráns, és az általuk védelmezni kívánt keresztény kultúra középpontjában a szabad akarat áll – mondta. Szálasi Ferenc lehet, hogy kereszténynek mondta magát, de ezzel ellentétes politikát hirdetett meg – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Megbeszéljük...
2020. február 04., kedd 16:10
Műsorvezető: Bolgár György