„Klubrádió
Reggeli gyors

„Orbán szabadon engedte a pitbulljait”

14/02/2020 20:03

| Szerző: Klubrádió

Felelőtlen, aljas, piszkos kampányt indított Orbán Viktor miniszterelnök a romák ellen azzal, hogy kvázi népszavazásra bocsájtja a gyöngyöspatai roma diákoknak megítélt kártérítés ügyét – mondta Setét Jenő, az Idetartozunk! Egyesület aktivistája. A Mi Hazánk miskolci tüntetéséről pedig úgy véli, az Orbán romaellenes gyűlöletkampányának logikus folytatása. A cigányellenesnek tartott nyilatkozatok miatt az egyesület tüntetést tart Budapesten.

2020. február 14. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Setét Jenő (20.02.14.)
07:24
00:00

Elképesztő aljasságnak tartja, hogy Orbán Viktor új nemzeti konzultációt jelentett be, amelynek egyik témája a gyöngyöspatai roma diákoknak a szegregált oktatásuk miatt megítélt kártérítés ügye lesz – mondta Setét Jenő, az Idetartozunk! Egyesület aktivistája. A civil szervezet munkatársa szerint felelőtlenség, hogy a kormány elkezd minősíteni, értékelni egy jogerős bírói ítéletet, és akadályozni, illetve lassítani annak végrehajtását.

„A kormányfő és kormánya részéről ez a fajta piszkos támadás a roma közösségek és egyben a bírói függetlenség ellen az elmúlt harminc évben példátlan” – fogalmazott. Setét Jenő szerint rendkívül visszataszító, hogy a romákat, akik a magyar nemzet részei, „odadobják a társadalmi indulatoknak prédául”, és a kormány saját tábora összetartásának erősítésére a konzultáció révén kvázi népszavazásra bocsájtja az ügyet. Hozzátette, magyar állampolgárként a leghatározottabban visszautasítja, hogy bárki nyomást gyakoroljon a független bíróságokra. „Elmúltak azok az idők, amikor pártközpontokban írták az ítéleteket.”

Az aktivista szerint a gyöngyöspatai ügyben sehogy sem lehet tisztességesen feltenni konzultációs kérdést, ugyanis bírósági ítéletekről nem rendezzünk nemzeti konzultációt – mondta.

 
Setét Jenő
 

Orbán romaellenes gyűlöletkampányának logikus folytatása

Setét Jenő közvetve azt is a kormány számlájára írja, hogy a Mi Hazánk a békés romákra is fenyegetőnek érzett demonstrációt szervez vasárnap Miskolcra, majd a közeli Sály községbe, ahol januárban brutális gyilkosság történt. A bűntény elkövetőjéről a borsodi községbe fáklyás felvonulást hirdető szélsőjobboldali párt elnöke, Toroczkai László külön hangsúlyozta, hogy cigány származású.

Setét Jenő az akcióról azt mondta, az logikus folytatása annak a cigányellenes gyűlöletkampánynak, amit a kormányfő most elindított, mondhatni, „szabadon engedte a saját alszervezeteként funkcionáló pitbulljait, a gyalázatos Mi Hazánk Mozgalmat”. A párt, egy régi koreográfia szerint, a több ezer bűncselekmény közül kikeresi azt, amelynek elkövetője roma, vagy vélhetően roma volt, majd erre építi a médiastratégiáját. Ez tűrhetetlen, rasszista magatartás, ami ellen a helyi roma önkormányzat ellendemonstrációt jelentett be Miskolcra, és ehhez budapesti roma és nem roma aktivisták is csatlakoznak.

A civil aktivista elmondta, a kormányfő nyilatkozatai miatt a következő hétvégén, február 23-án Budapesten is tüntetést tartanak, az Idetartozunk! Egyesület és társadalmi szövetségesei A tüntetés a Nyugati pályaudvar parkolójából, az 1990-es marosvásárhelyi megmozdulásokon a magyarokat védelmező hidegvölgyi cigányok egyik vezéralakja, Puczi Béla emléktáblájától indul.

Külföldről pénzelt szervezetekről beszél a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, a Fidesz-frakció balatonfüredi kihelyezett ülésén jelentette be az újabb nemzeti konzultációt, amiről másnap Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott részleteket a kormányinfón.

A fő témák a gyöngyöspatai roma diákok kártérítési ügye, a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatos eljárás, vagyis az erőszakos bűnelkövetők feltételes szabadlábra bocsátásának szigorodó feltételei, a „börtönbiznisz” és a bírói függetlenség, illetve összeférhetetlenség, kérdései lesznek. Az állampolgárok a véleményüket kikérő kérdőíveket tavasszal tölthetik ki, a konzultáció várhatóan március közepétől indul és április végéig tart, és kilenc kérdést tartalmaz majd – mondta Gulyás, aki szerint majdnem minden üggyel kapcsolatban megjelennek a „magukat jogvédőnek nevező”, külföldről pénzelt szervezetek, amelyek az elkövetők jogai mellett állnak ki, nem az áldozatok jogai mellett.

Új városok - Gyöngyöspata
 
 MTI Fotó: Komka Péter
 

Nem Orbán, hanem az ítélet keltett felháborodást

Orbán Viktor január 9-én, éves sajtótájékoztatóján a roma diákok szegregált oktatása miatt megítélt kártérítésről azt mondta, ha ő Gyöngyöspatán élne, mégiscsak megkérdezné, az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a vele egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül.

A Debreceni Ítélőtábla tavaly szeptemberben döntött úgy jogerősen, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában a 2004 és 2017 között bevett gyakorlatnak számító elkülönített és alacsonyabb színvonalú oktatás sértette a felperes diákok jogait, akiknek ezért– hatvan embernek – összesen közel százmillió forint kártérítést kell fizetni.

Gulyás szerint nem Orbán gyöngyöspatai nyilatkozata keltett felháborodást, hanem az ítélet, az pedig, hogy a kormányfő a bírósági döntést szóvá tette, az helyes. Szerinte legitim vita, hogy jó-e az ítélet, illetve hogy jók-e azok a jogszabályok, amelyek alapján meghozták ezt az ítéletet. Újságírói kérdésre azt is kijelentette azonban, hogy a jogerős ítéleteket be kell tartani, vagyis ezeket a konzultáció eredményétől függetlenül végre fogják hajtani. Gulyás Gergely azt is közölte, a kormány akár a népszavazást is megfontolja a nemzeti konzultáción felvetett ügyekben.

A beszélgetést Setét Jenővel a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Setét Jenővel
2020. február 14., péntek 08.15
riporter: Pálinkás Szüts Róbert