„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Előítéletesek, és embertelen módon is igyekeznek javítani a statisztikáikat

10/01/2020 17:56

| Szerző: Klubrádió

Nem minden rendőr érti kezdetben, miért kellene megértőbbnek lennie a cigányokkal, hajléktalanokkal vagy drogosokkal. Előítéletesek szinte minden csoporttal szemben – erről beszélt Németh Zsolt kriminológus. A nyugalmazott ezredes szerint ugyanakkor az egyenruhások is kényszerpályákon mozognak, őket is meghatározza a társadalom állapota. Beszélt gyűlöletet terjesztő politikusokról is.

2020. január 10. Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. január 10., péntek 09:00): Németh Zsolt
35:26
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Biztosan nem menne a rendőrségre, ha észrevenné, hogy a gyereke kábítószert fogyasztott, mert a rendőrség nem tud segíteni ilyen helyzetben, csak büntető eljárást indítani, házkutatással, kihallgatással – mondta Németh Zsolt kriminológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. Isten őrizz, hogy a rendőrség beavatkozzon, még akkor se, ha nem börtön lesz a vége – hangsúlyozta a nyugalmazott rendőrezredes.

Rendőrök csapdában, nem ők fogják megoldani

Meggyőződése, hogy ha a gyerek megkóstolja a kábítószert, attól még nem lesz függő, nem fog tönkre menni, meghalni, nem válik belőle bűnöző, ugyanis a függők, mind családi problémával küzdenek. Az addikció azoknál alakul ki, akiknél baj van a szülő-gyerek kapcsolatban, tehát szinte kódolható, de legalábbis nagy az esélye annak, hogy aki ilyen családban nő fel, drogossá válik. A rendszeres drogozás fő oka tehát ez, és nem a kipróbálás, ami egyébként rengeteg ember életének a része.

Épp ezért sem a rendőrség jelenti megoldást, ha a gyerek droghoz nyúl, sokkal inkább az, ha a szülő felé fordul, valódi kapcsolatba kerül vele, és beszélgetnek róla, mi lehet a kábítószerezés következménye, egyáltalán tudja-e a gyerek, hogy mit csinál. És persze a szülőnek azt a kérdést is fel kell tennie, vajon nem vele van-e a baj.

A rendőrök is tudják, hogy a probléma megoldása nem az ő kezükben van, a büntetőjoggal valójában nem lehet legyűrni a problémát. Bár igyekeznek hárítani a felelősséget, de ezt határozottabban kellene kimondaniuk a társadalom , az önkormányzat felé, főleg, mert az emberek az ellenkezőjét hiszik, azt gondolják a kábítószer-probléma rendőri eszközökkel kezelhető. Ez pedig elég nagy csapda a hatóság számára.

Előítéletesek, mindenkivel

Egyúttal a rendőrök eléggé előítéletesek a drogosokkal szemben – és nem csak velük, hanem „mindenkivel”, így cigányokkal, hajléktalanokkal, egyes szubkultúrákkal szemben is – tette hozzá. Ezért – mint mondta – Heller Ágnes egyik mondatát szokta idézni tanítványainak, amely arról szól, hogy az ember sorsa nem csak egyéni elhatározás kérdése. Születésünk véletlenje folytán valamennyien bele vagyunk hajítva a világba – szól a filozófus megállapítása.

Érdemes tehát belegondolnia a rendőrtiszt-hallgatónak is, hogy ha egy világvégi kis cigány putriba születik, még az érettségiig sem jutott volna el, nemhogy a közszolgálati egyetem padjáig. Meg kell tehát, hogy becsülje a sorsát, és kötelessége segítenie azoknak, akiknek nem volt olyan szerencséjük, hogy rendezett körülmények közé szülessenek.

Amikor erről beszél a tanítványainak, azok általában berzenkednek ellene, papolásnak tartják, de azoktól a volt hallgatóitól, rendőrtársaitól, akik vezetők lettek, és több év tapasztalata van mögöttük, jönnek a visszaigazolások. Most már látjuk, hogy igazad volt – mondják.

Csak hogy látványosabb legyen

Közben azt is tudják a rendőrök, hogy teljesíteniük kell, a megítélésük pedig a mai szerencsétlen világban azon múlik, hány embert fognak el, jelentenek fel, milyen statisztikákat képesek produkálni.

A látványosabb eredmény kedvéért az is előfordul, hogy valakit a bűnelkövetés megkezdésekor is lekapcsolhatnának, de kivárják, hogy a lényegében már lebukott személy tovább jusson az elkövetésben, és csak akkor mennek érte. Így ugyanis nagyobb az ügy – mondta Német Zsolt, aki azt is hangsúlyozta, nagyon embertelennek tartja ezt a gyakorlatot.

Németh Zsolt kriminológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és PSZR
 
Németh Zsolt kriminológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense és PSZR
 

A gyűlölködő, nőket lekezelő politikusokkal is baj van

A kriminológus arról is beszélt, a rendőrök számára ma még az is kihívás, hogy szemléletükben meghaladják a társadalmi viszonyok, így a rendőr-polgár kapcsolat hierarchikus szemléletét. Ma ugyanis már inkább a mellérendelés a jellemző, legalábbis a lakosság ezt igényli, visszakérdez, véleménye van, amire a rendőrök egyelőre nem készültek fel.

Hasonló átalakulás zajlik az iskolai, családi viszonyokban is, megszűnőben az uralkodást és elnyomást jelentő alá-fölérendeltség, amit sok pedagógusnak és férfinak is szoknia kell. De hogy ez a társadalmi átalakulás nem megy könnyen, mutatják a családon belüli erőszakos esetek, gyilkosságok. Az sem tesz jót ennek a folyamatnak, ahogy akár egyes országgyűlési képviselők is beszélnek a nőkről, akikről azt tartják, jobb ha otthon maradnak, és nem máshol akarják megvalósítani önmagukat. És persze a közbeszédben, közéletben folyamatosan jelen lévő gyűlölködés sem viszi előre a dolgokat – utalt rá a közszolgálati egyetem docense.

Az adás meghallgatható a Klubrádió YouTube csatornáján is, amelyre itt tud feliratkozni.

FELIRATKOZOM:

A beszélgetést, amiben több más téma is előjött még, a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli személy/Interjú Németh Zsolttal
2020. 01.10., péntek 09.00
riporter: Pálinkás-Szüts Róbert