„Klubrádió
A lényeg

Orbán Viktor: úgy tűnik nyáron nem jön második hullám

22/05/2020 08:35

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor szerint a rendkívüli jogrend a legjobb döntéseik közé tartozik, mert időben tudtak meghozni minden döntést.

A miniszterelnök ma reggel a Kossuth Rádióban azt mondta, a kormány kedden a parlament elé terjeszti a különleges jogrend visszavonásáról szóló javaslatot. Orbán Viktor közölte, azért nem lett Magyarországon tömeges a megbetegedés, és nem okozott nagyobb károkat a járvány, mert a Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter és az által irányított orvoscsapat mindenre időben tudott reagálni. A kormányfő szerint most úgy tűnik, a nyáron nem jön második hullám, és nem lesz tömeges megbetegedés, így a rendkívüli jogrendet vissza lehet vonni, ugyanakkor a járványügyi készültség és az operatív törzs Pintér Sándor vezetésével továbbra is marad. A kormányfő azt mondta fontos hogy újranyithatnak a bölcsődék és az óvodák, ugyanezt a nyitást azonban az iskolákban nem kockáztatták meg, a távoktatás rendszere fennmarad a tanév végéig.

Orbán Viktor beszélt a tranzitzónákról hozott kormánydöntésről is, pontosabban az azt megelőző európai bírósági döntésről. Szerinte ez egy veszélyes döntés, és Magyarország határainak védelme ellen irányul.

Orbán Viktor közölte, 173 ezer olyan magyar ember van, aki szeretne dolgozni, de nem talált munkát, és a kormányhoz fordult. A megoldások között a közmunkaprogramot, valamint a honvédséget említette, kiemelve, hogy 200 ezerre emelték a közmunkában foglalkoztathatók számát, továbbá 3 ezer olyan emberre számítanak, akik katonának állnak.