„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Botrány, amit az egészségüggyel terveznek

27/05/2020 22:59

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Egy járványra készülni kellene, de itt csak hatósági és hatalmi felkészülés történik. A szakma tekintélye oda van.

2020. május 27. Megbeszéljük - részlet 20.05.27. Falus Ferenc
00:00
00:00

Elképzelhető, hogy Orbán Viktor attól tart, megbetegszik több fideszes országgyűlési képviselő és akkor nem lesz meg az a kétharmad. Persze ez csak fikció, de talán magyarázat arra, hogy miért kapna egy törvénymódosítással olyan hatalmat az országos tiszti főorvos, amit eddig nem élvezhetett. Ugyanis az ő joga lenne járvány esetén a veszélyhelyzet kimondása, és egyben annak deklarálása is, hogy elmúlt a veszély. A parlament illetékes bizottságának jóváhagyására nem volna szükség, kívülről szemlélhetné, hogy mi történik, jó esetben kaphatna tájékoztatást.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 

Falus Ferenc volt tiszti főorvos úgy vélekedett Megbeszéljük című műsorunkban, hogy most nem független szakember, aki ezt a pozíciót betölti. A miniszter beosztottja. Egyébként nem volt ez másképp akkor sem, amikor ő hivatalban volt. Az lenne a jó, ha a szakma dönthetne egy járványhelyzetben és a politika a tiszti főorvos megalapozott véleménye mögé állna. Az orvosi szakma tekintélye forog most kockán.

A jogszabály tervezetében fellehetők a Fidesz törekvései. Egyes részei kimondottan személyre szabottak. A lakosság mindennapi életét korlátozza, tulajdonképpen helyettesíti a felhatalmazási törvényt, amelyet most oly látványos módon vont vissza Orbán Viktor. Kiolvasható belőle az is, hogy a hatalom államosítani akarja a háziorvosi hálózatot, ami azért nem lesz egyszerű. Az egészségügy különböző ágazataiban dolgozókat megpróbálja egymásnak ugrasztani.

Falus Ferenc szerint az pedig egyenesen botrányos, hogy az egészségügy irányítását, legalábbis annak egy részét a belügyminiszterre bíznák.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Megbeszéljük
2020. május 27. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György