„Klubrádió
Megbeszéljük...

Orbán trükközik, hogy ne hulljon vissza rá Kásler kinevezése

25/05/2020 22:50

| Szerző: Klubrádió

Nem ismerheti el a miniszterelnök, hogy rosszul döntött, amikor két éve Kásler Miklóst tette meg az egészségügyért is felelős miniszternek, de közben az orvosszakmát is nyugtatni szeretné. Ezért küldi tárgyalni velük inkább Pintér Sándor belügyminisztert az egészségügyben szükséges változtatásokról – véli Mihályi Péter egészségügyi közgazdász. Azonban valódi szakmai reformra nem érdemes számítani, inkább valamiféle parancsuralmi rendszer sejlik fel az egészségügyben. Orbán még több hatalmat akar, azt, hogy mindenről ö dönthessen, pedig mostanában kifejezetten sokszor húzott rosszat.

2020. május 25. Megbeszéljük-részlet/Interjú, Mihályi Péter 2020.05.25.
13:12
00:00

Egyáltalán nem normális, hogy Magyarországon egy rendőrtábornok tekinti át az egészségügy struktúráját és lehetséges átalakításának lehetőségeit – mondta Mihályi Péter egészségügyi közgazdász. Az egyetemi tanár arra reagált, hogy Pintér Sándornak láthatóan egyre nagyobb szerep jut az egészségpolitikában.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szombaton a Népszavának nyilatkozta, hogy a belügyminiszter nem csak az orvosi kamarával, de más szervezetekkel, meghatározó szereplőkkel, köztük az egészségügy véleményvezéreivel széles körben konzultál, és ezt láthatóan ezt valamilyen miniszterelnöki jóváhagyással teszi. Majd Pintér Sándor aktivitására hétfőn Kásler Miklós egészségügyért is felelős emberi erőforrás miniszter azt a magyarázatot adta, hogy ő maga kérte tárcavezető kollégáját, Pintér Sándor belügyminiszter az egészségügy átvilágítására.

 
Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter
Forrás: Facebook 
 

Mihályi Péter szerint azonban nem csak hogy nem normális a belügyminiszteri áttekintés, de úgy véli, nem is fog belőle semmi megvalósulni, nem gondolja ugyanis, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek komoly szakmai szándékai vannak ebben az ügyben. Ő legalábbis, ha a saját pénzét kellene feltennie, nem fogadna erre.

Mihályi szerint egy egészségügyi reformhoz három dolog kell, az egyik, hogy a miniszterelnök szível-lélekkel mögé álljon, Ez most mintha így lenne, de valójában szerinte csak a látszat, egy lufi, Az egészségügyi közgazdász szerint most annyi történik, hogy mivel óriási a szakmai és társadalmi nyomás Kásler leváltására – amit azonban a miniszterelnök nem fogadhat el, mert kiderülne, tévedett a kinevezéskor – kitalált egy újfajta konstrukciót. Ennek lényege, hogy azt mondják, Kásler marad, közben egy kommunikációs trükkel szeretnék elhitetni, hogy az egészségügy jövője nem ennek a széles körben elutasított miniszternek a kezében van, hanem Pintérében. Az orvos szakma így azt érezheti, hogy nem a népszerűtlen Emmi-vezetőhöz kell mennie tárgyalni.

 
Pintér Sándor belügyminiszter Fotó: MTI
 

Másrészt Orbán nem valódi szakmai egyeztetések során kimunkált átfogó reformot akar, hanem elsősorban a politikai hatalmat, azt, hogy mindenről ö dönthessen, amit az utóbbi időben többször meg is tett, és sokszor kifejezetten rosszul döntött. Mihályi Péternek erős, de bizonyíték nélküli meggyőződése, hogy a kórházürítés is az ő ötlete volt, nem Kásler Miklósé. A parancsuralmi rendszer bevezetése szintén rossz döntés lenne az egészségügyben – ha ez a kormányfő szándéka, téved. Ám az esély mégis megvan rá, mert Orbán működésének lényege, hogy diktátorként kormányoz, és ehhez valójában nincsen szükséges sem szakemberekre, sem tábornokokra, csak parancsvégrehajtókra, mert ilyen szinten az utasításokat Caligula lova is végre tudná hajtani – fogalmazott Mihályi Péter.

Ha a kormányfő, tegyük fel, mégis odaállna az átfogó reform mögé, akkor is szükség lenne olyan komplex társadalmi, gazdasági ismeretanyagra, amellyel ezt a tényleg bonyolult ágazatot át lehet látni. Egy rendőrtáborno, képzettsége, neveltetése azonban ezt nem biztosítja. A harmadik, hogy ismerni kell az ágazat szereplőit, tudni, kit, mivel, hogyan kell felhíni, miről és miként lehet vele tárgyalni, amely tudás szintén nincs meg egy belügyminiszternél. Pluszban az sem árt, ha a reformokért felelős személy hiteles egészségügyi személyként jelenik meg, mintegy megnyugtató hangú „doktorbácsiként” tud kommunikálni, Ezt több korábbi egészségügyi miniszter tudta, Molnár Lajos, Kökény Mihály, Mikola István, Pintér esetében azonban erről szó sincs.

Persze az önmagában jól hangzik, hogy a befolyásos intézményvezetőktől, kórházigazgatóktól, orvosbáróktól független külső ember reformálja meg az egészségügyben, de ez a személy nem lehetne egy olyan fontos tárca vezetője, mint a belügyi, amelynek ráadásul Magyarországon elengedhetetlenül van egy politikai mellékzöngéje az elmúlt évtizedek nyomán, igaz, is más lenne a helyzet, ha a BM élén nem Pintér, hanem egy negyvenéves közigazgatási szakember állna – tette hozzá Mihályi Péter egészségügyi közgazdász, egyetemi tanár.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Mihályi Péterrel
2020, május 25., hétfő 16.15
riporter: Bolgár György