„Köszönjük,
Esti gyors

Kásler Miklós nem titkolózhat tovább

27/05/2020 06:14

| Szerző: Klubrádió

„Elrendelem” – ez a szó bizonyítja a miniszter felelősségét az úgynevezett ágyfelszabadításban. Bár igyekezett ezt elhallgatni, illetve az orvosokra hárítani.

2020. május 26. Esti gyors - részlet 20.05.26. Szél Bernadett
04:20
00:00

Az ágyfelszabadítás egyértelműen dilettáns, indokolatlan intézkedés volt és egyben tragédiákhoz vezető, brutális. Igyekezett is a kormány titkolózni, információkat, adatokat visszatartani a kórházvezetők megfélemlítésével is. Sokan furcsállották már az elején, hogy Kásler Miklós, az Emmi vezetője tulajdonképpen csak levelez, nem hoz miniszteri rendeleteket. Egy levél ugyanis nem nagyon értelmezhető a jogszabályi környezetben.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel szeretett volna információkhoz jutni, de a miniszter megtagadta azok kiadását. Végül mégis megjelentek statisztikák, számok, dokumentumok, amelyekből következtetéseket lehet levonni. Először is: egy dokumentumban, amelyet Kásler Miklós jegyez, ott van a szó, hogy „elrendelem”.

Koronavírus - A kecskeméti kórház intenzív osztály is felk
 

Másodszor a számok magukért beszélnek. A hivatalos adatok szerint 32.917 ágy állt üresen a kórházakban. Ebből persze még nem derül ki, hogy mennyi volt eleve üres, és mennyi beteget küldtek haza. Azonban, ha mellé tesszük azt az információt is, hogy 41 százalékos volt az ágykihasználás, akkor már látható és hihető, hogy a miniszteri elvárás teljesült, az ágyak szűk 60 százaléka szabad volt.

Árulkodó, hogy február és április között 24.466 ágy vált szabaddá, vagy úgy, hogy szó szerint elküldték a beteget, vagy úgy, hogy egy elvégzett kezelés után az elbocsátott beteg helyére nem vettek fel újat. Ezen belül március és április között hirtelen 16.329 ágy lett szabad. Emlékezetes, hogy a miniszter által megjelölt határidő április közepe volt, pontosan április 15. Érdemes külön felfigyelni arra a tényre, hogy a rehabilitációs ágyak kihasználtsága 57 százalékponttal csökkent.

Szél Bernadett szerint ezért a dilettáns és brutális intézkedéssorozatért Kásler Miklósnak felelnie kell, akkor is, ha Orbán Viktor nagyon védi, igaz, csak szavakban. Közben persze már szinte minden jogkörét elvették, „kiszervezték” alóla a belügyhöz és a technológiai minisztériumhoz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Esti gyors
2020.05.26. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván