„Köszönjük,
Esti gyors

Kunetz: Nonszensz, trehány kásleri munka

5/05/2020 22:05

| Szerző: Klubrádió

Újra beindulhat az egészségügyi ellátás az országban, de sok esetben csak negatív koronavírus-teszttel. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint az erről rendelkező miniszteri levél arról árulkodik, hogy „nem gondolkodik, aki ott ül, fogalma sincs, hogy működik a rendszer, és minden egyes tollvonásával rombol”.

2020. május 05. Esti gyors / részlet, Kunetz Zsombor (20.05.05.)
06:05
00:00

Ami az egészségügyi ellátás újraindításáról megjelent (ráadásul megint egy hosszú hétvége előtt, csütörtökön) az Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő szerint „össze-vissza beszélő, igazi trehány kásleri munka, amit megszokhattunk”. Úgy véli: önmagának ellentmondó, a rendszert hírből sem ismerő levél született. Az onkológiai betegeknél arról rendelkezik, hogy minden betegnek úgynevezett PCR-teszt kell, a gyerekgyógyászaton viszont minden lázas gyerek vizsgálatához várják el ugyanezt, ami Kunetz Zsombor szerint nonszensz, mert sürgősségi ellátásról van szó, nem tervezett járóbeteg-ellátásról.

A PCR-teszt mintavétellel jár, torokból, orrnyálkahártyából. Ennek kapacitása rendkívül szűkös, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is a napokban nyilatkozta, hogy az ehhez szükséges anyagokat vadászni kell, hogy el lehessen végezni azt a tesztet 17 ezer emberen, amelyet a négy orvosi egyetem elvállalt. Tehát – folyatta Kunetz Zsombor – belekezdenek ebbe az országos tesztelésbe, és ezzel egy időben ráengedik az ellátórendszerre a levél szerint azokat, akiknek járóbeteg-ellátásba kellene menniük, ez is nonszensz. Szerinte egyértelműen látszik, hogy „nem gondolkodik, aki ott ül, fogalma sincs, hogy működik a rendszer, és minden egyes tollvonásával rombol”. És a rombolás életekbe kerülhet – tette hozzá.

Azt nem lehet megmondani, hogy hány fontos vizsgálat, műtét maradt el az elmúlt időszakban, de Kunetz Zsombor információi szerint most már az orvosok több helyen átlépnek „a kásleri ostobaságokon”, nem mennek bele egy ilyen értelmezésekbe, hogy kell-e a PCR-teszt, ha szükség van egy sebészeti vagy onkológiai kezelésre, megcsinálják, mert az mentheti meg a beteget.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Esti gyors
2020. május 05., kedd 18:15
Műsorvezető: Kárpáti Iván