„Klubrádió
Megbeszéljük...

Falus Ferenc: Az egészségügy leállítása több kárt okozott, mint a járvány

19/05/2020 20:26

| Szerző: Klubrádió

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos szerint az egészségügyi ellátórendszer teljes leállítása több kárt okozott, mint maga a koronavírus-járvány. Úgy vélte, a kórházak túl gyors és túl nagy mértékű kiürítése abszolút indokolatlan volt, és ez a kormány felkészületlenségét mutatja. Arról is beszélt: szó sincs róla, hogy túl lenne a járványveszélyen az ország. 

2020. május 19. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Falus Ferenc 2020.05.19.
18:36
00:00

Szó nincs arról, h túl lennénk a járványveszélyen, ha vannak nemzetközi gócok, pár nap alatt a világ bármely sarkából megérkezhet – hangsúlyozta Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos. Szerinte ha megindul az idegenforgalom, ha visszatérnek külföldi vendégmunkások és diákok, akkor visszatérhet a járvány. Hozzátette: nemsokára engedélyezik legfeljebb 200 emberrel az esküvők megtartását. Ha a kétszáz ember között van egy úgynevezett szuperfertőző (egy ilyen vírushordozó Dél-Koreában bizonyítottan 1400 embert fertőzött meg), akkor ez a 200 vendég a következő 5-7 napban egy kisvárosban könnyen elterjesztheti a koronavírust. De azt is mondta, ha jön a vírus következő hulláma, már jobban tud alkalmazkodni a lakosság, sokat tanult az elmúlt két hónapból.

Arról is beszélt, hogy a négy orvosi egyetem által elvégzett felmérés adatai alapján Magyarország nem lóg ki lefelé a környező országok közül az átfertőzöttség arányát tekintve: ez nálunk 0,7-1,1 százalék lehet, Ausztriában alacsonyabb, 0,33 volt. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 100 ezer ember találkozhatott a koronavírussal – tette hozzá.

Falus Ferenc kijelentette: az egészségügyi ellátórendszer teljes leállítása több egészségkárosodást és „élettartam-csökkenést” okozott, mint maga a járvány az elmúlt két hónapban. Ez szerinte a kormány felkészületlenségének volt a következménye. Tökéletesen indokolatlan volt a kórházkiürítés – mondta. Egy jól felkészült országban ilyenkor fokozatosan ürítik ki az ágyakat, megszervezik, hogy a kórházi dolgozóknak mikor és hova kell menniük. Ha ezt előre felmérik, Magyarországon is lehetett volna látni, hogy erre a kiürítésre nincs szükség. "Teljesen indokolatlan volt rengeteg családnak tragédiát, szenvedést okozni” - fogalmazott. Hozzátette: "mindennek a teteje” az a levél, amelyben azt írják, szó nincs róla, hogy ebben állami felelősség lenne, minden egyes beteg hazaküldése a kezelőorvos felelőssége volt.

A volt tiszti főorvos három tanáccsal szolgált a következő időszakra: szerinte tömegrendezvényeket nem lenne szabad tartani, ismeretlen emberekkel meg kell tartani a távolságot (a családdal lehet szoros kapcsolatot tartani), hordjanak maszkot az emberek a közösségi közlekedésen, az üzletekben és mossanak kezet gyakran.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.com

Megbeszéljük...
2020. május 19., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György