„Klubrádió
Esti gyors

Kökény Mihály: Nem vigyáznak az egészségügyi dolgozókra

6/05/2020 22:08

| Szerző: Klubrádió

Valamelyest tisztult a kép, de még mindig káosz van az egészségügyi ellátás újraindításában. A miniszter levelei nem tekinthetők jogforrásnak.

2020. május 06. Esti gyors - részlet 20.05.06. Kökény Mihály
07:40
00:00

A háziorvosok, járóbeteg szakrendelők hétfőtől elvileg dolgoznak, működnek és már nem csak sürgős esetben látják el a betegeket. Elvileg. Erről Kásler Miklós ismét csak levélben tájékoztatta az orvosokat, miniszteri rendeletet nem adott ki, márpedig egy levél nem tekinthető jogforrásnak.

Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter az Esti gyorsban elmondta, hogy azért némileg tisztult a kép hétfő óta. Azt már lehet tudni, hogy ha valaki közfinanszírozott ellátást vesz igénybe, annak nem kell külön fizetnie a koronavírus tesztért. Nem is minden esetben van szükség a tesztre. Egy fogorvos például felmérheti a kockázatot egy kérdőív segítségével, és dönthet arról, hogy kér-e tesztet, vagy sem. Amennyiben úgy dönt, hogy igen, akkor a teszt eredményére várni kell, sok esetben napokig, mert a kijelölt laboratóriumok kapacitása nem elegendő. Így viszont a teszt semmit sem ér, mert a mintavétel és az eredmény megérkezése közötti időben a beteg megfertőződhet – mondja Kökény Mihály.

A miniszter leveleiben szinte szó sem esik a védőeszközökről. Pedig azt már lehet tudni, hogy a legtöbben az egészségügyben dolgozók közül fertőződnek meg. Ez természetesnek mondható, így van a világon mindenütt, de a magyar kormány erről nem óhajt tudomást venni, illetve nem tesz ellene. Kökény Mihály véleménye szerint ebből is látszik, hogy a kormányzat nem vigyáz eléggé az orvosokra, ápolókra, az egészségügyben dolgozókra. Az ellátás újraindítását tehát egy szóval lehet leírni: káosz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt.

Esti gyors
2020.05.06. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor