„Klubrádió
Esti gyors

Falus Ferenc: Megszorítani, lazítani

15/05/2020 03:09

| Szerző: Klubrádió

A legfőbb félelem a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az, hogy több lesz a beteg egyszerre, mint amennyit az egészségügy ellátni képes.

2020. május 14. Esti gyors - részlet 20.05.14. Falus Ferenc
06:53
00:00

Járvány van – jelentette ki határozottan a volt országos tiszti főorvos az Esti gyorsban. Több a megbetegedés, mint két hónappal ezelőtt, de tragikus helyzet nem alakult ki, mert az emberek otthon maradtak. Falus Ferenc jónak tartja, ezért javasolta is a húzd meg, ereszd meg taktikát. Vagyis, ha javul a helyzet, akkor lehet enyhíteni a korlátozásokon, persze nem egyformán az egész országban, hanem a helyi viszonyoknak megfelelően, és amikor megint több a beteg, akkor szigorítani kell. Így lehet azt elérni, hogy egyszerre, egyidőben ne legyen több beteg, mint amennyit az egészségügy el tud látni annyi ággyal, lélegeztető géppel, orvossal, ápolóval, amennyi van. Az egyetemek vizsgálata azért is nagyon hasznos, mert abból vélhetően látni lehet majd a területi fertőzöttséget is.

Koronavírus - Szent László Kórház
 

Az ma már egyértelmű, hogy hol vannak a gócpontok. Április végén rendeztek az innovációs minisztériumban egy konferenciát, onnan ismerhető adat, hogy a fertőzések több mint 30 százaléka egészségügyi intézményekben történt, 22 százaléka pedig idősotthonokban, bentlakásos intézményekben. Ezek a számok egy hét alatt mintegy 10 százalékkal nőttek. (Egyébként ez hasonlóképpen van az egész világon. Svédországban is, ahol például nem igazán próbálták ellaposítani a görbét abból a meggondolásból, hogy jobb ha gyorsan átrohan a vírus az országon.)

Nem csoda hát, ha egyre gyakrabban merülnek fel olyan kérdések, hogy például milyen garanciát kap egy kórházba kerülő beteg, elkérheti-e mondjuk az ápoló negatív teszteredményét. Falus Ferenc hangsúlyozta: a vírus itt van köztünk, bármikor belobbanhat. Ezért tesztelni kell, főleg a kórházakban, a bentlakásos intézményekben, a börtönökben, minden olyan helyen, ahol sok ember él együtt viszonylag kis helyre összezárva.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mészáros János.

Esti gyors
2020.05.14. 18: 00
Műsorvezető: Hardy Mihály