„Klubrádió
Esti gyors

Koronavírus: a tömegrendezvényekkel még várna a főorvos

19/06/2020 19:35

| Szerző: Klubrádió

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, az operatív törzs sajtótájékoztatóin is megszólaló Szlávik János az itthoni nyaralást javasolja és úgy véli, a tömegrendezvényekkel még várni kell, hogy ne üsse fel a fejét újra a koronavírus. Beszélt arról is: ha lesz oltás a betegség ellen, kérdés, hogy mennyire lesz hatékony, megvéd a megfertőződéstől, vagy a tüneteket csökkenti jelentősen.

2020. június 19. Esti gyors-részlet/ Interjú, Szlávik János 2020.06.19.
05:15
00:00

Szlávik Jánost, a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) infektológus főorvosát az Esti gyorsban arról kérdeztük, javasolja-e a nyaralást, a zenei rendezvények, vagy akár futballmérkőzések látogatását.

Azt javasolta, hogy maradjunk az itthoni nyaralásnál, mert nem tudjuk megmondani, hogy Európában miként alakul a járvány. Tény, hogy Magyarországon nincs sok új eset, pénteken haláleset sem volt, de egyes európai országokban napi több száz új fertőzött is van, és a "várva várt" második hullámot sem tudják megjósolni, mikor következik be.

Közölte: ha a vírus teljesen eltűnik az országból, akkor a tömegrendezvények biztonságosak. A vírus lappangási ideje maximum két hét, és tanulva más országok, például Kína hibájából, ahol újra felütötte a fejét a koronavírus, Szlávik János szerint inkább várni kellene a tömegrendezvényekkel.

Koronavírus - Két koronavírusos beteg van Magyarországon
 
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a Lakatos Tiborral, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőjével rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én. Akkor két, Magyarországon tartózkodó, koronavírussal fertőzött, egyelőre tünetmentes iráni diákot kellett a Szent László Kórházba vinni. Fotó: MTI/Kovács Attila
 


Ha lesz oltás, milyen lesz, kötelező lesz-e, mennyi ideig véd – ezekről is kérdeztük az infektológus főorvost. Azt mondta: lényeges szempont, és nem nagyon beszél róla senki, hogy mit várunk az oltástól. Százféle oltóanyaggal kísérleteznek, de előre senki nem tudja megmondani, hogy az oltás mennyire lesz hatékony. Vagyis megakadályozza-e önmagában a fertőzést, tehát akit beoltanak, egyáltalán nem fertőződik-e meg, vagy megfertőződhet, de nem lesznek súlyos tünetei és nem hal meg, mint az influenza-oltásnál, amely nem véd száz százalékosan, de a tünetek súlyosságát jelentősen csökkenti.

Szerinte ha lesz hatékony vakcina, akkor elsősorban a leginkább veszélyeztetett, tehát az idős, beteg embereket kell beoltani, aztán akik velük foglalkoznak, az egészségügyi dolgozókat, az idősekkel foglalkozókat, a szociális szférában dolgozókat és azokat, "akik az állam működéséért felelősek". Ilyen széleskörú oltással egészen biztosan meg lehetne akadályozni a sok halálesetet – mondta. Arról is beszélt, hogy szerinte nem lesz kötelező az oltás, de ha meglesz a vakcina, akkor gyaníthatóan a rizikócsoportba tartozó embereknek ingyenes lesz.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Esti gyors-részlet/ Interjú Szlávik Jánossal
2020.06.19. 18:20
Műsorvezető: Selmeci János