„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kupadöntő: az MLSZ szerint a rendőrség léphetett volna

5/06/2020 20:42

| Szerző: Klubrádió

Nem sikerült betartani a másfél méteres távolságról szóló szabályt a lelátón a labdarúgó Magyar Kupa szerdai döntőjében. Az MLSZ szerint a járványhelyzettel kapcsolatos mulasztások miatt a rendőrségnek van lehetősége szankcionálni, az ő hatáskörük csak a pályára, a játékosokra és a stábokra terjed ki. 

2020. június 05. Megbeszéljük / részlet, Sipos Jenő, MLSZ (20.06.05.)
12:33
00:00

A labdarúgó Magyar Kupa döntőjét a Budapest Honvéd és a Mezőkövesd játszotta szerdán a Puskás Arénában tízezer ember előtt, a kispestiek nyertek 2-1-re. Elvileg csak minden negyedik széken ülhettek volna nézők. Ez már az elején se érvényesült igazán, a kapuk mögötti szektorokban egymás mellett szurkoltak az ultrák, a meccs végén viszont pacsizó, egymást ölelgető, egymás nyakába boruló szurkolókat és játékosokat lehetett látni – ahogy egy normális kupagyőzelemnél, csakhogy a koronavírus terjedésének veszélyei miatt jelenleg pont ezt nem engedik az előírások. Az eset a nemzetközi sajtóba is bekerült, mi is írtunk róla korábban.

Sipos Jenőt, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivőjét kérdeztük, aki azt mondta: tartják a kapcsolatot az operatív törzzsel és a járványügyi hatósággal, az ő utasításaik, rendelkezéseik alapján jártak el a meccsek megrendezésénél. A szabadtéri események megtartását, ezek látogatását kormányrendelet szabályozza, ezért a mulasztókkal szemben a rendőrségnek van joga fellépni, szankciókat alkalmazni. Az MLSZ-nek az úgynevezett sportzónával (ebbe tartozik a játéktér, az öltözők, a játékosok, a stábtagok) kapcsolatban vannak teendői, ha ezen a területen a résztvevők megszegik a szabályokat, akkor velük szemben alkalmaz(hat) szankciókat a fegyelmi bizottság. Ami az MLSZ-re tartozik tehát, hogy a játékosoknak kerülniük kell az érintkezést a nézőkkel, a kézfogást, a pacsizást – tette hozzá.

 
Nincsenek nagy távolságok: a győztes kispestiek és szurkolóik ünnepelnek a labdarúgó Magyar Kupa döntője után 2020. június 3-án. (kép: MLSZ/Facebook)
 


Azt mondta: mindenkitől elvárható a felelős magatartás ebben a helyzetben, és kérték a szurkolókat a mérkőzés közben is, feliratokon, hogy tartsák be az előírásokat. Sipos Jenő közölte: az MLSZ is kivizsgálja a kupadöntőn történt eseteket, hogy hol és milyen mulasztás történt, a szervező vagy más részéről, és ha szükséges, vállalják a felelősséget. De – ismételte meg – a járványügyi szankciók betartatására a rendőrség jogosult, ha úgy ítéli meg, hogy ők hibáztak, akkor a szövetség ezt tudomásul veszi. 

Az MLSZ szóvivője azt mondta: az eddig lejátszott mérkőzéseken a nézők „döntő többsége” betartotta a korlátozásokat. A kupadöntőn viszont látták, hogy szurkolói csoportok nem tartják be a távolságra vonatkozó szabályokat, ebből levonják a következtetéseket, és ha szükséges, akkor „további intézkedések lehetnek”. Úgy fogalmazott: az említett szabályok betartásán kívül ez jó hangulatú mérkőzés volt. (Műsorvezetőnk megjegyezte: ettől az egyetlen szabálytól függ, hogy lehet-e nézők előtt rendezni ilyen eseményt, hiszen akkor terjedhet el jobban a járvány, ha az emberek szorosan egymás mellé zsúfolódnak.)

A bajnoki mérkőzésekről Sipos Jenő azt mondta: a szurkolótáborokkal elsősorban a klubok vannak kapcsolatban, az MLSZ ajánlásokat fogalmazott meg a megfelelő magatartásról. De ezek nem kötelezőek, szervezőként minden klub maga alakítja ki a beléptetés, a nézők elhelyezésének szabályait. Ez a klubok felelőssége – tette hozzá.

Egyformán egymillió forintos büntetést szabott ki a Magyar Kupa szerdai döntőjében szereplő Budapest Honvédra és Mezőkövesdre az MLSZ fegyelmi bizottsága – közölte honlapján a szövetség. Azt írták, a két klub „a sportzónára vonatkozó szabályzat súlyos megsértéséért” kapta a pénzbírságot, a játékosok ugyanis a kijelölt sportzónát elhagyva kimentek a szurkolók közé. Hozzátették, "természetesen" tisztában vannak azzal, hogy egyes szurkolói csoportok figyelmen kívül hagyták a rendelet távolságtartásra vonatkozó előírását. 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: MLSZ/Facebook

Megbeszéljük/Interjú Sipos Jenővel
2020. június 05., péntek 16.45
riporter: Bolgár György